Home » Local » Nu își pot plăti facturile la utilități! Vasluiul are peste 34.000 de asistați social și bătrâni cu pensie socială

Nu își pot plăti facturile la utilități! Vasluiul are peste 34.000 de asistați social și bătrâni cu pensie socială

de Dănuț CIOBANU 

Beneficiarii de venit minim garantat și pensionarii cu pensii sociale de 800 de lei vor fi primele categorii sociale afectate de explozia prețurilor la utilitățile publice. Cum aceste persoane nu au resursele financiare necesare pentru traiul zilnic, medicamente și alte necesități, plata unor facturi mult mai mari va fi aproape imposibilă. În județul Vaslui sunt în plată peste 34.000 de beneficiari de ajutor social și pensionari cu pensia minimă.

Județul Vaslui avea la sfârșitul lunii august 2021 un număr de 7.292 beneficiari de ajutor social, care au încasat în medie o sumă de 268 lei. În perioada 1 februarie 2021 – 26 februarie 2021, în județul Vaslui s-a desfășurat „Campania națională de verificare a stabilirii și acordării ajutorului social și pentru identificarea măsurilor de creștere a ocupării persoanelor apte de muncă”. Potrivit raportului întocmit la finalul campaniei, în județul Vaslui au fost verificate 38 de UAT-uri, 3.165 de titulari de venit minim garantat și 7.405 beneficiari. Mai exact, au fost verificate administativ (în afara utilizării proceselor de control electronic) 657 titulari de ajutor social și 2.174 beneficiari.

„Cei mai afectați sunt cetățenii cu venituri mici. Sunt cei de la ajutorul social și pensionarii care au pensie minimă de 800 de lei. Acestor persoane nu le ajung banii nici pentru medicamente, pentru traiul de zi cu zi, iar pentru plata gazului, energiei electrice situația este critică. Este o groază de hârtii care se cere cetățenilor: dacă au sau nu proprietăți, dacă au sau nu venituri etc. Trebuie aduse acte, documente, dacă sunt persoane în vârstă cine se duce? Oamenii sunt într-o situație critică, pentru că vine și îți taie gazul sau curentul și nu poți să lași lucrurile la voia întâmplării”, a spus Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu.

În evidențele Casei Județene de Pensii Vaslui sunt înregistrați în total 92.988 pensionari, care încasează o pensie medie de 1.068 de lei. Un număr de 81.709 pensionari sunt de stat și au o pensie medie de 1.138 lei. În schimb, cei 11.279 pensionari din agricultură beneficiază de o pensie medie de numai 558 lei.

Potrivit acelorași date, în județul Vaslui sunt în plată 27.495 pensii sociale, din care 19.798 la Vaslui și 7.697 la Bârlad. Indemnizația socială pentru pensionari, așa cum e definită în OUG nr. 6/2009, se acordă pentru ca fiecare persoană căreia i se calculează o pensie sub un nivel minim garantat să primească cel puțin această valoare de pensie minimă garantată.

 

 

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut