National

Primul Raport de Inteligență Financiară demonstrează că 3 din 4 români nu sunt mulțumiți de situația lor financiară

Primul Raport de Inteligență Financiară a evidențiat faptul că situația financiară este a două dimensiune importantă pentru români, după sănătate. Cu toate acestea, 3 din 4 români, adică 75%, sunt nemulțumiți de situația lor financiară.

Conform acestui studiului 58% dintre români își doresc să aibă acces la mai multe informații care să-i ajute să-și gestioneze mai bine finanțele. Cu toate acestea, românii au tendința de a apela la familie sau prieteni și nu la un expert financiar.

Există câțiva pașii care trebuie parcurși pentru realizarea unui plan personal de investiții, bazat pe sfaturi inteligente.
  • În primul rând, în definirea planului, pleci de la un obiectiv financiar, un scop pe care îl urmărești. Ce îți propui de fapt prin acest plan de investiții? Nimeni nu economisește sau investește pentru că așa e la modă. Desigur, pot există și persoane care economisesc sau investesc pentru că așa este bine și găsesc ulterior utilitate banilor, însă majoritatea pune bani deoparte cu un scop, că să realizeze ceva după o anumită perioada de timp.

 

  • În al doilea rând, după ce stabilești pentru ce ai nevoie de banii economisiți, trebuie să iei în considerare veniturile și cheltuielile lunare. La acest pas e musai să aplici regulă 50/30/20 – adică 50% din venituri îi alocăm pentru cheltuieli curente, 30% pentru dorințe și pasiuni și 20% pentru planuri de investiții/economisire pe termen lung. E că și cum ai avea o haina cu mai multe buzunare și trebuie să pui ceva în fiecare dintre ele.

 

  • În al treilea rând, în funcție de obiectivul financiar și de banii puși deoparte în buzunarul cu 20% din regulă de mai sus, stabilești și orizontul de timp în care vrei să îți atingi scopul.

 

  • Și nu în ultimul rând, în planul tău de investiții trebuie să iei în considerare apetitul tău de risc. În funcție de acest element foarte important, vei află și în ce instrumente este bine să investești. Riscul este legat de volatilitate, de mișcarea sus-jos a prețurilor. Nu toți cei care investesc în acțiuni, obligațiuni sau fonduri de investiții acceptă să vadă cum valoarea sumelor investite de ei scade într-o anumită perioada de timp.

 

Related Articles

Back to top button