Imunologul Ștefan Dascălu afirmă că poate apărea oricând o mutație a COVID-19, care să îi ofere rezistență în fața sistemului nostru imunitar
„Răspândirea necontrolată a virusului în România impune o problemă majoră și extrem de gravă: posibilitatea apariției unor mutații care să îi ofere rezistență în fața sistemului nostru imunitar. Orice agent infecțios este supus presiunilor impuse de sistemul imunitar. Atunci când virusul se răspândește agresiv într-o populație parțial și insuficient imunizată (fie prin vaccin sau boală), infecția sau reinfecția oricărui individ poate cauza ca tulpini rezistente răspunsului imunitar să se răspândească mai bine”, a declarat imunologul Ștefan Dascălu.
Cercetătorul a explicat modul în care aceste mutații apar, și se folosește de cazul Indiei, unde anul trecut a apărut o variantă a coronavirusului mult mai agresivă decât cea originală.
„La fiecare ciclu de replicație a virusului sunt generate mici erori (mutații) care uneori pot fi utile virusului și se propagă mai departe. În contextul răspândirii foarte agresive din România ne putem aștepta și la un astfel de scenariu. Ne aducem aminte ce s-a întâmplat în India, unde varianta Delta (original denumită „varianta indiană”) a apărut pe fondul răspândirii accelerate într-o populație nevaccinată”, a spus Dascălu.