National

Un român moare la fiecare oră de cancer pulmonar. Pandemia este principala cauză a ratelor mari de deces, întrucât i-a determinat pe oameni să evite investigațiile făcute în spitale

5 români mor în fiecare oră din cauza cancerului, iar dintre aceștia unul este ucis de cancerul pulmonar, potrivit datelor semidefinitive privind mortalitatea pe cauze de deces puse la dispoziție de Institutul Național de Statistică (INS). Aproximativ 49.769 de romani au murit în 2020 din cauza cancerului, iar 20% din totalul acestor decese au fost cauzate de cancerul pulmonar.

„Cancerul pulmonar este o boală subdiagnosticată în România, descoperită în cele mai multe dintre cazuri atunci când au apărut deja metastaze, ceea ce duce la o reducere majoră a șanselor de supraviețuire. Riscul de deces scade cu cât boala este descoperită mai rapid, iar statisticile ne arată că șansele de supraviețuire în cancerul pulmonar cresc până la 80% dacă boala este descoperită în stadiu incipient”, a explicat Radu Gănescu, Președinte COPAC.

Astfel, odată cu descoperirea cancerului pulmonar în stadiu incipient, pacientul are la dispoziție mai multe opțiuni de tratament, fapt care crește șansele de vindecare. Supraviețuirea la 1 an în cancerul pulmonar crește de la 15% dacă boala este diagnosticată în stadiu metastazat, la 80% în cazul în care diagnosticul se face la începutul bolii.

 

Pandemia a amplificat această problemă

Potrivit celor mai recente statistici, pandemia a acutizat problema subdiagnosticării cancerulului. În 2020, în plin context pandemic, diagnosticarea diferitelor tipuri de cancer a scăzut cu aproximativ 40%, iar estimările arată că acest procent va crește sub efectul valului al patrulea al pandemiei.

Imposibilitatea de a ajunge la medic din cauza restricțiilor impues, gradul mare de infectare cu COVID-19 adus odată cu internarea în spitale, precum și transformarea anumitor spitale în centre COVID i-au descurajat pe români să își facă controalele periodice recomandate, să ia legătura cu medicul și chiar să continue tratamentul în cazul unor diagnostice bine stabilite.

„Pandemia a dat peste cap viețile tuturor, iar necunoscutele legate de noul coronavirus – simptomatologie, riscuri, tratament – i-au determinat pe mulți români să stea departe de cabinetele medicilor de familie și ale medicilor specialiști. Totuși, chiar și în această perioadă marcată de incertitudine, stres și teamă, trebuie să avem grijă de sănătatea noastră. De aceea, simptomele neobișnuite, indiferent de natura lor, ar trebui să ne trimită la medic. Cancerul pulmonar este una dintre bolile cu simptome foarte comune, asemănătoare chiar cu cele are COVID-19. De aceea, este important să mergem la control, pentru că depistarea precoce a acestei boli este o șansă reală la vindecare și o viață normală. Este foarte important să se extindă posibilitatea consultării şi comunicării la distanţă în perioada pe care o traversăm. Orice întârziere în diagnosticul şi iniţierea tratamentului poate impacta nefavorabil cursul bolii pentru un pacient cu cancer”, a avertizat Radu Gănescu, Președinte COPAC.

 

Related Articles

Back to top button