Home » National » Episcopul Gurie al Devei şi Hunedoarei a murit de COVID-19 în timpul procedurilor de transfer spre Târgu Mureș

Episcopul Gurie al Devei şi Hunedoarei a murit de COVID-19 în timpul procedurilor de transfer spre Târgu Mureș

Episcopul Gurie al Devei şi Hunedoarei a murit după infectarea cu coronavirus. Acesta se afla în stare gravă, iar decesul a survenit în timpul procedurilor de transfer la un elicopter care ar fi urmat să-l transporte de la spitalul din Deva la Spitalul Judeţean din Târgu Mureş.
„A intrat în stop cardio-respirator. S-au efectuat procedurile de recuscitare timp de 45 de minute. Din păcate, bolnavul nu a mai putut fi salvat”, a declarat pentru Agerpres managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Deva, dr. Emil Stoica Mariş.
Părintele episcop Gurie a fost internat vineri, 8 octombrie, la Spitalul Judeţean din Deva, fiind transferat ulterior la secţia ATI. Starea sa de sănătate s-a agravat în cursul acestei săptămâni, motiv pentru care a fost intubat în urmă cu câteva zile.
 La ultima evaluare la tomograf s-a concluzionat că plâmânii bolnavului au fost afectaţi în proporţie de 85%, a precizat directorul medical al SJU Deva, dr. Lucian Miron.
„A fost un om extraordinar. Cine l-a cunoscut îndeaproape ştie foarte bine acest lucru”, a precizat pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei, părintele Gabriel Miricescu.

Cine a fost episcopul Gurie

Potrivit datelor publicate pe site-ul Episcopiei Devei, el s-a născut la 31 decembrie 1968 în localitatea Huta-Chiuieşti, judeţul Cluj. A urmat şcoala generală în satul natal, liceul la Cluj-Napoca şi a absolvit Seminarul Teologic Craiova în anul 1992. A terminat apoi Facultatea de Teologie din Craiova (1992-1996) cu teza de licenţă „Misiunea B.O.R. între Prut şi Nistru. Reorganizarea Arhiepiscopiei Chişinăului, Mitropoliei Basarabiei şi Exarhatul Plaiurilor”.
A urmat apoi cursuri la Facultatea de Teologie Catolică şi la Institutul de Teologie Pastoral-Misionară din Padova (Italia).
A fost doctor în teologie cu lucrarea „Ofensiva Noilor Mişcări Religioase şi reversibilitatea secularizării” şi profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.
A fost ales Episcop al Devei şi Hunedoarei pe 29 octombrie 2009, fiind întronizat pe 29 noiembrie 2009.

About Axinte Radu Alexandru