Home » National » Termen limită extins! Concurs CJI de materiale jurnalistice „Epidemia ignorată – de ce e importantă vaccinarea antigripală pentru adulții sănătoși?”

Termen limită extins! Concurs CJI de materiale jurnalistice „Epidemia ignorată – de ce e importantă vaccinarea antigripală pentru adulții sănătoși?”

Termenul limită, atât pentru difuzarea materialelor, cât și pentru înscrierea în concurs se extinde până pe 8 noiembrie, iar pe 17 noiembrie vor fi anunțați câștigătorii.

Centrul pentru Jurnalism Independent, cu sprijinul companiei Sanofi România, lansează concursul “Epidemia ignorată – de ce e importantă vaccinarea antigripală pentru adulții sănătoși”, oferind două premii a câte 1.000 de euro pentru cele mai bune materiale jurnalistice publicate care tratează subiectul vaccinării antigripale.

Concursul își propune să atragă atenția asupra vaccinării antigripale, singura soluție pentru evitarea îmbolnăvirii grave și pentru dezvoltarea imunității în cazul gripei sezoniere.

Aproape uitată din cauza pandemiei generate de virusul SARS-Cov-2 și cu o dorință de vaccinare slăbită prin circulația miturilor și a dezinformării, gripa rămâne o amenințare serioasă la nivel global. Coinfecția gripă – COVID-19 poate cauza complicații serioase, cu un risc de mortalitate dublă [1], iar complicațiile gripei pot afecta și adulții sănătoși, nu doar populațiile cu risc.

Astfel, gripa poate declanșa complicații cardiovasculare și la adulții fără istoric de infarct miocardic sau accident vascular cerebral [2], gripa crește de 100 de ori riscul de pneumonie [3], iar procentul pacienților spitalizați cu gripă este ridicat și în cazul adulților sănătoși. Spre exemplu, în România, în sezonul gripal 2018-2019, 1 din 3 adulți care au contractat gripa a avut nevoie de spitalizare. [4]

Cristina Lupu, director executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, subliniază importanța informării corecte: “În contextul pandemiei de COVID-19, când discuțiile despre necesitatea vaccinării s-au intensificat, dar a crescut și vizibilitatea teoriilor conspirațiilor și a informațiilor contrafăcute, este necesar ca discuția despre vaccinare să se poarte luând în considerare informații factuale, corecte și verificate”.

Jurnaliștii vor avea la îndemână atât o serie de resurse, care să le fundamenteze efortul, cât și acces la profesioniști din domeniul medical, care pot furniza informații esențiale unei documentări corecte, în cadrul unei întâlniri de informare, care va avea loc pe 8 septembrie, între orele 18.30 și 20.00.

Jurnaliștii interesați să participe la sesiunea de Q&A cu medicul Sandra Alexiu, Președinte al Asociației Medicilor de Familie București – Ilfov și membru în Grupul de Vaccinologie din cadrul SNMF, sunt rugați să confirme participarea la eveniment până marți, 7 septembrie, ora 16.00, la adresa de e-mail jurnalism@cji.ro.

Concursul se va desfășura în perioada 13 septembrie – 8 noiembrie. Pentru înscrierea în concurs, jurnaliștii din presa scrisă, audiovizuală sau online, angajați ai unei organizații de presă sau jurnaliști freelance, trebuie să realizeze, să publice și să înscrie în concurs cel puțin un material care abordează tema vaccinării antigripale. Materialele pot include analize, investigații, reportaje, interviuri sau orice altă formă de produs editorial.

Materialele pot fi înscrise în concurs la adresa de e-mail: jurnalism@cji.ro.

Termen limită pentru înscrierea materialelor: 8 noiembrie.
Anunțarea câștigătorilor: 17 noiembrie. Numele câștigătorilor vor fi publicate pe www.cji.ro.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să ne contactați la e-mail: jurnalism@cji.ro

About Axinte Radu Alexandru