Home » Local » Glorie Armatei Române

Glorie Armatei Române

Prin Decretul nr. 381 din 01.10.1959, pe 25 octombrie a fost declarată  Ziua Armatei Române. 25 octombrie 1944 este ziua când, în urma bătăliei de la Carei, a fost  eliberat de sub ocupația horthystă Transilvania de Nord.

Personalul din Penitenciarul Vaslui  îşi manifestă an de an identitatea şi dorința firească de a se regăsi alături de toţi colegii din  instituţiile publice din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din județ, la serbările omagiale dedicate unor astfel de momente sau zile festive.

Anul acesta, Penitenciarul Vaslui a ales să celebreze Ziua Armatei în unitate, cu implicarea persoanelor private de libertate. Astfel, ca un preambul al sărbătorii din 25 octombrie, vineri, 22 octombrie, Sectorul Reintegrare Socială a organizat o activitate la care au participat 40 de persoane private de libertate și 3 cadre active ale Centrului Militar Județean Vaslui.

Pe lângă prezentarea făcută de invitați, cu referire la elemente de interes din istoria Armatei Române, în cadrul activității au fost expuse și prezentate obiecte de colecție aparținând unui angajat al Penitenciarului Vaslui. Acesta deține o colecție impresionantă de obiecte folosite de militarii români în primul și al doilea război mondial, parte dintre acestea  fiind aduse în fața persoanelor private de libertate.

Tehnica de comunicații, ținutele militare, măștile, căștile expuse, dar și baionetele au stârnit interesul celor prezenți, discuția fiind vastă și atractivă. Printre deținuții aflați în sală, s-au remarcat persoane cu vaste cunoștințe despre istoria României și implicarea armatei Române în evenimentele importante, dar și colecționari de diverse obiecte.

Activitățile de acest gen, cu implicarea partenerilor instituționali, se dovedesc a fi un câștig pentru toți cei implicați promovând imaginea unităților penitenciare, a activităților de educație și sensibilizând opinia publică cu privire la problematica reintegrării sociale a persoanelor care execută pedepse privative de libertate.

 

 

About Axinte Radu Alexandru