Cazuri multe, locuri la rezidenţiat mai puţine
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) solicită Ministerului Sănătății să ofere predictibilitate în privința numărului total de locuri scoase la concursul de rezidențiat și, având în vedere situația pandemică în care încă ne aflăm, să continue exemplul de anul trecut prin suplimentarea considerabilă a numărului de locuri la concursul de rezidențiat.
În contextul actual pandemic, sistemul medical se află în colaps, atât din punct de vedere al infrastructurii și al resurselor, cât și al personalului medical suprasolicitat și insuficient numeric. Acest ultim aspect a fost constatat chiar în decursul ultimei luni de zile, când România a fost forțată să activeze Mecanismul de Protecție Civilă a Uniunii Europene, solicitând sprijin din partea altor state membre pentru a putea gestiona această situație critică scăpată de sub control. În acest context, ANOSR consideră neoportună decizia Ministerului Sănătății de a diminua numărul inițial de locuri scoase la concurs pentru rezidențiat, menit să integreze în sistemul medical noua generație de tineri absolvenți din domeniile Medicină, Medicină dentară și Farmacie.
Deși numărul inițial de locuri pentru viitorii rezidenți, aprobate în acest moment, este de 6311, Ministerul Sănătății a scos la concurs doar 5949 de locuri, o scădere cu 8.65% față de numărul de locuri scoase inițial la concurs în 2020 (6513 locuri), fapt pentru care nu identificăm o argumentație plauzibilă. Mai mult decât atât, pentru specialitățile deficitare și chiar suprasolicitate în pandemie, numărul inițial de locuri scoase la concurs a scăzut față de 2020 de la 209 la 153 (Anestezie și Terapie Intensivă – ATI), de la 113 la 105 (Pneumologie), respectiv de la 135 la 116 (Boli infecțioase).
Răspunsul ministrului interimar al Sănătății, domnul Cseke Attila, cu privire la această situație a fost că „Ministerul Sănătății are posibilitatea să suplimenteze numărul de locuri pentru toți candidații pe domeniul medicină, care promovează concursul”. Faptul că suntem penultima țară din Uniunea Europeană în privința numărului de medici per cap de locuitor, conjugat cu contextul pandemic în care ne aflăm, reprezintă argumente mai mult decât suficiente pentru ca Ministerul Sănătății să ofere certitudinea continuării practicii de anul trecut de a majora considerabil numărul de locuri prin suplimentare.
Ținând cont de numărul ridicat al tinerilor medici care aleg să părasească țara pentru a practica actul medical din varii motive, este cu atât mai important să oferim accesul la piața muncii interne pentru tinerii absolvenți, iar singura rută de acces în acest sens este prin rezidențiat.
În anul precedent, aproape 12.000 de absolvenți ai științelor medicale au susținut concursul pentru rezidențiat și, după suplimentarea locurilor, 8568 au devenit medici rezidenți. După toate eforturile pe care studenții din domeniul Sănătății le-au depus, implicându-se în combaterea pandemiei și adaptându-se contextului educațional actual deosebit de dificil, considerăm că Ministerul Sănătății trebuie să indice sprijinul pentru absolvenți și printr-o politică predictibilă.
Nu în ultimul rând, ne arătăm interesul în a afla fundamentarea concretă a Ministerului Sănătății în privința numărului de locuri scoase anual la concurs. Având calitatea de angajator, este evident că ministerul trebuie să fie în măsură să aprecieze în mod real nevoile din sistem din toate perspectivele, în special în ceea ce privește resursa umană, însă pentru a oferi credibilitate și transparență, ar trebui să prezinte aceste raționamente.
„Prima condiție pentru a asigura exercitarea profesiei tinerilor absolvenți în domeniul Sănătății în România este de a avea locuri disponibile în sistem. Ulterior accesului, desigur, rămân numeroase alte probleme de rezolvat pentru rezidenți. Avem nevoie critică de specialiști în sistem, iar pandemia ne-a arătat amplele deficiențe pe care le avem. Gestul corect pe care Ministerul Sănătății trebuie să îl facă în acest moment este de menține decizia specială din anul precedent, crescând considerabil numărul de locuri prin suplimentare după publicarea rezultatelor concursului” a declarat Horia-Șerban Onița, președintele ANOSR.
Despre Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANSOR)
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) este federația națională studențească, non-guvernamentală și non-partizană care, de peste 22 ani, are ca scop principal reprezentarea intereselor comune ale studenților din România, apărarea și promovarea drepturilor și obligațiilor acestora, cât și stimularea participării lor la actul educațional și la viața socială, economică și culturală.
ANOSR reunește studenți din 19 centre universitare din întreaga țară, din 30 de universități, atingând un număr de 112 de organizații membre, care luptă împreună pentru menținerea în funcțiune a mecanismului mișcării studențești. La nivel național, ANOSR este parte a Alianței pentru o Românie Curată și membră în Consiliul Tineretului din România. De asemenea, federația este reprezentantul legitim al studenților din România la nivel european, prin statutul de membru cu drepturi depline al Organizației Europene a Studenților (ESU – European Students’ Union), singura structură europeană care reprezintă studenții.