Home » Business » Condamnați la subdezvoltare! Județul Vaslui nu are șanse la accesarea marilor investiții

Condamnați la subdezvoltare! Județul Vaslui nu are șanse la accesarea marilor investiții

de Dănuț CIOBANU 

Județul Vaslui nu are nicio șansă să mai atragă mari investitori. Sunt mai multe cauze care concură la lipsa marilor investitori din județul Vaslui, dar și din alte județe mici ale Moldovei. În primul rând, nu există o autostradă sau drumuri rapide care să faciliteze transportul spre zona noastră. În al doilea rând, Vasluiului nu mai are acea forță de muncă calificată, care să fie absorbită de marile investiții.

Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui, a spus că marii investitori întreabă în primul rând de transport, după care vin și alte cerințe cum ar fi situarea față de un centru universitar etc.

„În județul Vaslui nu cred că vor mai veni investitori mari. Suntem departe de sfera lor de influență. În general, vin în București și se opresc în jurul Bucureștiului. În al doilea rând, vin în Transilvania, unde au interese de la unguri încolo toți, iar la noi ce mai rămâne! Investitorii mari vin în țară doar după ce fac o serie de studii”, a spus Ionel Constantin.

Acesta a adăugat că decidenții politici dispun unde să fie dezvoltată o investiție într-o zonă sau alta, prin acordarea de facilități etc. Tocmai de aceea, este foarte important ca acești decidenți să se hotărască dacă vor cu adevărat investiții sau doar le invocă.

Potrivit datelor Direcției Județene de Statistică Vaslui, în primele 6 luni din anul 2021, în judeţul nostru au fost înmatriculate 16 societăți cu participare străină la capitalul social subscris. Doar în luna iunie au fost înmatriculate patru societăți comerciale cu participare străină, capitalul social subscris fiind de 109 euro.

În perioada 1991 – 31 decembrie 2019, în județul Vaslui s-au înregistrat 476 de firme străine, ceea ce înseamnă la nivel național un procent de numai 0,20% din totalul societăților străine. În ultimii 30 de ani, valoarea totală a investițiilor străine din județul nostru este de 39 milioane de euro.

Cu astfel de performanțe negative, Vasluiul este pe ultimul loc în țară în funcție de numărul societăților și pe locul 41 în funcție de capitalul social în echivalent valută.

Potrivit datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului, valoarea capitalului social subscris de investitorii străini în celelalte județe din Moldova este următoarea: Bacău – 775 milioane de euro; Botoșani – 53 milioane de euro; Iași – 437 miloane de euro; Neamț – 118 milioane de euro; Suceava – 337 milioane de euro.

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: