Home » National » 600 de milioane de euro este suma de care ar beneficia statul dacă elimină scutirea impozitelor pentru angajații din IT. Această decizie îi face pe IT-iști să lucreze pentru firmele din străinătate

600 de milioane de euro este suma de care ar beneficia statul dacă elimină scutirea impozitelor pentru angajații din IT. Această decizie îi face pe IT-iști să lucreze pentru firmele din străinătate

Vor plăti IT-iștii impozitele? În spațiul public au apărut mai multe discuții despre eliminarea scutirii impozitului pe venit de care beneficiază angajații din IT, construcții și cercetare.

Potrivit Ministerului de Finanțe, această măsură ar aduce anual încă 600 de milioane de euro la bugetul statului. Dar cu toate acestea, eliminarea scutirii de impozit a IT-iștilor poate duce la adâncirea crizei de personal din sectorul IT, în contextul în care o parte dintre actualii angajați ar putea să treacă la lucrul din România pentru companii din străinătate. În prezent în piață există deja o tendință a angajaților a-și înființa PFA-uri sau de a lucra pentru companii din străinătate, avertizează Universitatea Politehnică Timișoara.

O astfel de decizie poate avea efecte contrar așteptărilor, pentru că majoritatea angajatorilor nu sunt dispuși să acopere această impozitare, iar în piață sunt deja mișcări ale angajaților către freelancing sau companii din străinătate. Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara a analizat situația și vine cu mai multe concluzii.

About Axinte Radu Alexandru