Home » Local » Cinci transfugi sirieni și călăuzele lor prinși la frontiera dintre Republica Moldova și România! (Foto+Video)

Cinci transfugi sirieni și călăuzele lor prinși la frontiera dintre Republica Moldova și România! (Foto+Video)

O acțiune comună a polițiștilor de frontieră vasluieni și a omologilor lor din Republica Moldova s-a soldat cu identificarea și reținerea a cinci cetățeni sirieni și trei călăuze ”specializate” pe traficul de migranți. Vorbim de o anchetă comună a autorităților judiciare de pe ambele maluri ale Prutului care s-a întins pe o perioadă mai lungă de timp. Într-o primă fază, pe 22 octombrie (pe timpul nopții) polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră (SPF) Berezeni au organizat o acțiune în urma căreia au prins în flagrant un cetățean din Republica Moldova care conducea un aututorism pe raza satului Bumbăta, comuna Vetrișoaia. În mașina acestuia se aflau cinci cetățeni sirieni, care intenționau să ajungă în Germania. Cei cinci sirieni tocmai reușiseră să intre în România ilegal, traversând râul Prut cu o plută improvizată din anvelope auto. Din păcate pentru ei, sirienii au căzut în plasa întinsă de polițiștii de frontieră vasluieni, odată cu ei fiind reținut și basarabeanul care le promisese (contra cost, bineînțeles!) că le va facilita ajungerea în Germania. Câteva zile mai târziu, ancheta comună a polițiștilor de frontieră români și basarabeni a scos la iveală implicarea în acest caz a altor două persoane: un bărbat – cetățean irakian – și o tânără din Republica Moldova.

”În data de 26 octombrie, în urma schimbului de date şi informaţii efectuat de poliţişti de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi cu poliţişti de frontieră din R. Moldova, s-a probat activitatea infracţională a acestor două persoane implicate în traficul de migranţi. Ambele au fost identificate pe teritoriul Republicii Moldova, iar faţă de acestea a fost dispusă măsura reţinerii pentru 72 de ore. Cât privește cea de a treia călăuză (basarabeanul prins in flagrant în timp ce transporta cei cinci cetățeni sirieni), la rândul său a fost reținut pentru 24 de ore, pentru ca ulterior să fie emis pe numele său un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile”, a declarat subcomisarul Irina Mirică, purtătorul de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră (STPF).

Cei cinci sirieni s-au ales cu dosar penal pentru comiterea infracțiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat și au fost trasferați (în baza acordurilor existente între România și Republica Moldova) autorităților judiciare de peste Prut pentru a fi cercetați. Cele trei călăuze sunt cercetați pentru comiterea infracțiunii de trafic de migranți.

”Autorităţile de frontieră din cele două state vor colabora în viitor şi vor lua toate măsurile necesare pentru a păstra un climat de ordine şi siguranţă la frontiera comună”, a mai spus subcomisarul Irina Mirică.

About Razvan Calin