Home » Administratie » Coadă la depus proiecte! Programul „Anghel Saligny” va scoate din sărăcie și izolare județul Vaslui

Coadă la depus proiecte! Programul „Anghel Saligny” va scoate din sărăcie și izolare județul Vaslui

de Dănuț CIOBANU 

Consiliul Județean Vaslui va depune pe PNI „Anghel Saligny”, aprobat de Guvernul Florin Cîțu, două proiecte majore de modernizare a drumurilor județene. Prin aceste investiții se dorește îmbunătățirea condițiilor de trai ale populației, precum și stoparea depopulării zonelor rurale. De altfel, în ultima perioadă și alte UAT-uri au pregătit proiecte pentru a fi depuse pe acest program de finanțare. PNI are un buget alocat pentru următorii șapte ani de 50 miliarde de lei.

Consiliul Județean (CJ) Vaslui începe să își treacă pe Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny” proiectele privind modernizarea infrastructurii rutiere. În acest sens, la următoare ședință ordinară vor fi aprobate cererile de finanțare și devizele generale estimative aferente obiectivelor de investiții „Reabilitare și modernizare DJ 242 G: Vinderei (DJ 242C km 0+000) – Brădești” și „Reabilitare și modernizare DJ 242 C: limită județ Galați (Gara Docăneasa) – limită județ Galați (Gara Tălășmani)”.

Decizia autorităților județene vine în contextul în care cele două drumuri județene sunt prevăzute în  strategia de dezvoltare economico-socială a județului Vaslui cu orizontul de timp 2021 – 2027 în cadrul drumurilor nemodernizate recent, pietruite și în stare proastă.

Motivele care fundamentează implementarea investițiilor vizează nevoia de dezvoltare a infrastructurii de bază în zonele rurale; diminuarea tendinţelor de declin social şi economic şi îmbunătăţirea nivelului de trai; îmbunătățirea condițiilor de trai pentru populația rurală și stoparea fenomenului de depopulare din mediul rural prin reducerea decalajelor rural – urban; nevoia de creere de locuri de muncă în mediul rural etc.

O măsură similară în ceea ce privește obiectivele de investiții a luat și Consiliul Local Vaslui. Unul din proiectele trecute pe PNI ”Anghel Saligny” este „Modernizare străzi Moara Grecilor”. Valoarea totală a investiției este de 25.719.013 lei inclusiv TVA conform devizului.

Prezent în județul Vaslui, Mircea Abrudean, secretar general adjunct al Guvernului României, a sus că PNI are un buget alocat pentru următorii șapte ani de 50 miliarde de lei și vizează investiții în dezvoltarea infrastructurii.

”PNI va funcționa pe modelul PNDL cu câteva diferențe privind depunerea proiectelor, realizarea investițiilor, decontarea cheltuielilor. Ca și categorii de obiective finanțate este vorba despre infrastructura tehnico-edilitară: drumuri, poduri, podețe, variante ocolitoare, apă și canal, infrastructura de distribuție a gazelor naturale, racordul la sistemul de transport al gazelor. Proiectele se vor depune online la Ministerul Dezvoltării, iar sesiunea de depunere a proiectelor va fi de 30 de zile”, a spus Mircea Abrudean.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut