National

Iată care sunt cauzele care au dus România spre eșecul din valul IV al pandemiei

România se află pe locul al patrulea în Europa la numărul de noi îmbolnăviri zilnice de COVID-19 și pe locul al treilea la numărul de decese, în urma unor țări cu populație de câteva ori mai numeroasă.  Întrebarea tuturor: cum am ajuns aici, o țară mică care nu mai poate lupta cu virusul?

Iată câteva cauze care au dus la acest dezastru: 

  1. Eșecul campaniei de vaccinare – Majoritate oamenilor care au murit și care s-au infectat cu COVID-19 nu sunt vaccinați. Lipsa încrederii în vaccin a survenit din cauza unei lipse de comunicare. Oamenii nu au știut ce este vaccinul, cum funcționează, și mai degrabă, au crezut în conspirații. Campania de vaccinare împotriva COVID-19 din România nu a fost dublată niciun moment de o campanie de comunicare reală, cu excepția unor clipuri cu medici foarte vizibili în timpul pandemiei difuzate de posturile de televiziune la debutul campaniei, care ne îndemnau să ne vaccinăm.
  2. Restricțiile și măsurile de prevenție, haotice și veșnic bâlbâite de autorități –  Pe toată durata pandemiei, restricțiile impuse de autorități au părut decise haotic și comunicate haotic, oricât de dispus ai fi fost să le respecți. Dată fiind criza sanitară fără precedent, nu punem în discuție oportunitatea impunerii acestor măsuri, ci modul în care au fost ele impuse, din punct de vedere legal. Autoritățile au părut veșnic prinse pe picior greșit, venind cu soluții improvizate și mult prea des contestabile din punct de vedere al legalității.
  3. Paturi ATI limitate și personal medical de Anestezie -Terapie Intensivă insuficient – Spitalele României au în total aproape 4.000 de paturi de Terapie Intensivă, potrivit declarațiilor șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. 1.855 dintre ele sunt ocupate în acest moment de pacienți COVID-19. Alte câteva sute de pacienți COVID în stare gravă așteaptă în Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor din toată țara să prindă un pat ATI. Cum în România nu mai există de câteva săptămâni paturi de Terapie Intensivă libere alocate pacienților COVID-19, cei care așteaptă un pat în UPU sunt puși pe lista de așteptare.
  4. Medicamente vitale pentru tratarea pacienților COVID-19 lipsesc din spitalele din România – Medicamente vitale în tratarea COVID-19 lipsesc, în acest moment, din spitalele din România. Mulți aparținători sunt trimiși de medici sau încearcă, în disperare de cauză, să facă rost de tratament pentru cei dragi pe cont propriu. Chiar dacă pentru unele dintre aceste medicamente, costul este de ordinul sutelor sau miilor de euro și, chiar și așa, sunt aproape imposibil de găsit – o mare parte dintre ele nu pot fi cumpărate din farmacii nici măcar cu rețetă de la medic, fiind distribuite exclusiv în spitale.

    5. DSP-uri depășite de situație, testare insuficientă și greu accesibilă pe toată durata pandemiei – Dacă spitalele românești au reușit până acum, în cea mai mare parte a unui an și jumătate de pandemie, să facă față crizei, în ciuda lipsurilor de tot felul, nu același lucru se poate spune despre Direcțiile de Sănătate Publică.

    Instituțiile care au avut ca sarcină principală testarea, efectuarea și gestionarea anchetelor epidemiologice, au atras în permanență atenția în mod negativ în ultimul an și jumătate și au părut de departe una dintre verigile cele mai slabe în gestionarea pandemiei în țara noastră.

Related Articles

Back to top button