Home » National » Legea care prevede obligativitatea certificatului verde la locul de muncă a fost respinsă

Legea care prevede obligativitatea certificatului verde la locul de muncă a fost respinsă

Veste bună pentru românii nevaccinați, care se temeau că pot rămâne fără locul de muncă. Legea care prevedea obligativitatea certificatului verde la locul de muncă a fost respinsă în Senat datorită PSD și AUR, care au votat împotriva acesteia.

În plenul Senatului s-au înregistrat 67 de voturi pentru”, 60 împotrivă” și două abțineri, dar avea nevoie de 69 de voturi de susținere, pentru a fi adoptat. Proiectul de lege va fi supus la vot în plenul Camerei Deputaților, iar dacă va fi adoptat, va mai trebui promulgat de președintele Iohannis și publicat în Monitorul Oficial ca să intre în vigoare.

Potrivit inițiativei legislative, certificatul verde atestă fie vaccinarea, fie recuperarea după boală, fie rezultatul negativ al unui test PCR sau antigen rapid. Documentul nu este obligatoriu pentru accesul în instanțele de judecată, atât pentru angajați cât și pentru cetățeni, nici pentru persoanele care fac dovada că suferă de afecțiuni medicale incompatibile cu vaccinarea anti-Covid.

În cazul instituțiilor publice, costul testelor este suportat de către personal, în timp ce în sectorul privat, fiecare angajator va decide pentru propria companie. Dacă o persoană refuză să prezinte certificatul verde, contractul său de muncă este suspendat pentru o perioadă de 30 de zile, fără plata salariului. De asemenea, în proiect se mai arată că ”încetarea se constată prin dispoziţia scrisă a organului de conducere a unităţii emisă în condiţiile legii”.

About Axinte Radu Alexandru