Home » Local » Primarul Iașului, Mihai Chirica, în fața unui nou dosar penal: 21.000.000 lei, prejudiciul descoperit

Primarul Iașului, Mihai Chirica, în fața unui nou dosar penal: 21.000.000 lei, prejudiciul descoperit

Procurorii au început urmărirea penală pentru infracțiunea de „fals intelectual”, plângerea fiind depusă de către Curtea de Conturi, în urma mai multor acțiuni de control întreprinse la Primăria municipiului Iași.  Cele mai mari nereguli au fost identificate la contractele încheiate pentru montarea pavelelor pe trotuare și alei pietonale.  Stratul de susținere a pavelelor (nisip și balast) este cu mult mai subțire decât a fost trecut în acte.

În timpul controlului au fost scoase pavele, constatându-se diferențe enorme: 1,5 cm – în realitate, față de 15 cm – în acte. Multe din lucrările de reabilitare a trotuarelor au fost executate în lunile premergătoare alegerilor locale din 2016. Au mai fost constate nereguli la reabilitarea unor unități de învățământ, dar și la Padocul de la Tomești, construit în mandatul lui Gheorghe Nichita, pe când Mihai Chirica era viceprimar.

După o serie de acțiuni de control și ani de procese cu Primăria Iași, Curtea de Conturi a decis să sesizeze procurorii pentru recuperarea unui prejudiciu estimat la 21.569.544 lei, echivalentul a peste 4.000.000 euro raportat la cursul actual al BNR. Un prim dosar a fost deschis de către Parchetul local, același care a finalizat cu o soluție de trimitere în judecată „Dosarul Skoda”, în care inculpați sunt primarul Mihai Chirica, fostul primar Gheorghe Nichita, dar și alți funcționari ai municipalității.

La solicitarea 7IAȘI, Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași a arătat că în cauză a fost începută urmărirea penală „in rem” pentru infracțiunea de „fals intelectual”.

„Parchetul de pe lângă Judecătorie a fost sesizat prin Hotărârea de plen la care faceţi referire doar sub aspectul infracţiunii care atrage competenţa de soluţionare a parchetului de pe lângă judecătorie, respectiv fals intelectual, prev. de art. 321 Cod penal. În cauză urmărirea penală a fost începută in rem cu privire la comiterea infracţiunii sus-menţionate, dosarul aflându-se în lucru la organele de cercetare penală, care efectuează activităţile sub supravegherea unui procuror”, se arată într-un răspuns al prim-procurorului Dragoș Bordianu.

 

Patru ani d zile, Chirica a ascuns acuzațiile

Curtea de Conturi a efectuat controlul la începutul anului 2017, neregulile fiind consemnate într-un proces-verbal care a fost adus la cunoștința conducerii primăriei de la acea vreme în luna mai a aceluiași an. De asemenea, inspectorii Curții de Conturi au emis și o decizie (Decizia 50/2017) prin care au fost dispuse măsurile pe care șefii municipalității trebuiau să le dispună pentru recuperarea prejudiciului. În sutele de conferințe de presă pe care le-a ținut în toți acești ani, primarul nu a suflat o vorbă despre constatările Curții de Conturi.

În loc să se conformeze, primarul Mihai Chirica a decis să conteste în instanță toate actele de control ale Curții de Conturi. A plătit fără niciun rost expertize tehnice și chiar a contestat competența inspectorilor de a efectua controale în teren.

„(…) au fost dispuse 8 măsuri pe care ordonatorul de credit UAT Municipiul Iași trebuia să le ducă la îndeplinire în vederea înlăturării abaterilor de la legalitate, precum și pentru stabilirea prejudiciilor, a foloaselor nerealizate aferente și dispunerea măsurilor pentru recuperarea acestora”, arată inspectorii Curții de                                                                        Conuri într-un răspuns la contestația Primăriei Iași.

 

În 2019, Curtea de Conturi a înaintat plângerile penale, iar în aprilie 2021, Primăria Iași a pierdut definitiv contestațiile formulate pe cale civilă împotriva documentelor de control.

„Respinge acţiunea formulată de către reclamanta Unitatea administrativ teritorială – Municipiul Iaşi prin Primarul Municipiului Iaşi în contradictoriu cu pârâţii Curtea de Conturi a României şi Camera de Conturi Iaşi. Definitivă.”, se arată în sentința Curții de Apel din 21 aprilie 2021.

 

 

 

 

Pavelele electorale: au furat la balast și nisip

Curtea de Conturi a verificat două contracte încheiate de Primăria Iași în 2015 și 2016 pentru montarea de pavele pe trotuare și alei pietonale din oraș. Primul contract a avut o valoare de aproximativ 3,4 milioane lei, iar cel de al doilea de 5,6 milioane lei. Multe din lucrările aferente celor două contracte au fost executate în lunile premergătoare alegerilor locale din 2016 pe care le-a câștigat Mihai Chirica din postura de primar-interimar.

Inspectorii care au efectuat controlul au constatat abateri atât în privința modului în care au fost organizate procedurile de atribuire a contractelor cât și în privința modului în care au fost efectuate lucrările.

Astfel, poate cea mai gravă neregulă scoasă la lumină în urma controlului privește grosimea stratului suport pentru pavele, care trebuia să aibă 20  de centimetri (nisip și balast), dar în realitate au fost identificate zone în care acesta măsura doar 1,5 centimetri. Persoanele care au efectuat controlul au mers în teren împreună cu dirigintele de șantier, au scos pavele și au măsurat stratul suport.

„Din verificările efectuate s-a constatat că situațiile de lucrări care au stat la baza facturilor achitate de entitatea auditată nu atestă realitatea și exactitatea cantităților de lucrări executate (…)

În timpul inspecției fizice în teren efectuată de de echipa de audit în data de 24.04.2017, prin care s-a urmărit verificarea modului de realizare a lucrărilor de modernizare a străzilor și aleilor pietonale din zonele indicate în planșele desenate, s-a procedat la desfacerea unor pavele din pavaj având grosimea de 6 cm, precum și la măsurarea stratului suport așternut din balast și nisip (care trebuia să fie de 15 cm – balast compactat și 5 cm – nisip compactat), constatându-se că, în fapt, pe teren dimensiunea acestui strat a variat între 1,5 – 2 cm – nisip în cartierul Dimitrie Cantemir, 4 cm – nisip în zona Șoseaua Bucium și respectiv 9 cm – nisip amestecat cu balast”, se arată în nota de control a Curții de Conturi.

Alte abateri: padocul de la Tomești, grădinițe și concerte

Raportul Curții de Conturi detaliază și alte abateri de la lege descoperite la Primăria Iași, constatările vizând și în aceste privințe atât nereguli ale procedurilor de atribuire a contractelor către diverse firme cât și nereguli la executarea lucrărilor.

Auditorii explică faptul că Primăria Iași a făcut în mod nejustificat plăți pentru lucrări de reabilitare a unor unități de învățământ sau a organizat proceduri ilegale pentru atribuirea unor contracte ce privesc organizarea de concerte și spectacole.

Probleme au fost identificate și la contractul încheiat de Primăria Iași pentru construirea padocului de câini de la Tomești

Obiectivul „adăpost municipal pentru animale, situat în Tomești, județul Iași” a fost realizat în 2010 – 2013, contractul în valoare de 4,5 milioane lei fiind atribuit  către asocierea de firme Iasicon și Huge Construct.

Aici, Curtea de Conturi a constatat că după emiterea ordinului de începere a lucrărilor, constructorul a comunicat că „amplasamentul nu este liber (există proprietăți)”. În consecință, proiectul a fost schimbat, fiind modificată funcționalitatea unor clădiri. Prin urmare, auditorii Curții de Conturi au dispus Primăriei Iași, „stabilirea întinderii și mărimii eventualelor prejudicii aduse bugetului unității”, lucru care nu s-a întâmplat.

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: