Home » National » Consiliul UE a dat aviz favorabil pentru Planul Național de Redresare și Reziliență al României

Consiliul UE a dat aviz favorabil pentru Planul Național de Redresare și Reziliență al României

Astăzi, i a primit avizul favorabil al Consiliului UE, la finalul unei întâlniri a miniștrilor de Finanțe din UE. Acesta este ultimul pas birocratic pentru a începe procedura de acces la prima tranșă de finanțare, de 3,8 miliarde de euro, adică 13% din bugetul total de 29,2 miliarde de euro alocat României.

„Avem vești bune pentru încă trei state membre. Tocmai am confirmat evaluările pozitive ale planurilor de redresare și reziliență ale Estoniei, Finlandei și României. Reformele prezentate de acestea sunt în acord cu agenda europeană privind tranziția verde și domeniul digital”, a anunțat joi Andrej Šircelj, ministrul de Finanțe al Sloveniei.

Urmează implementarea PNRR și ar trebui ca în decembrie să avem primii bani”, a declarat Florin Cîțu.

Planul Național de Redresare și Reziliență este structurat pe 15 componente care acoperă șase piloni: tranziția verde; transformarea digitală; creșterea inteligentă, sustenabilă și favorabilă incluziunii; coeziunea socială și teritorială; sănătate, reziliență economică, socială și instituțională; politici pentru noua generație.

Acești bani vor fi acordați în funcție de atingerea obiectivelor de pe parcursul celor cinci ani în care se aplică planul, iar proiectele finanțate trebuie finalizate până în 2026. Din cele 29 de miliarde de euro, cea mai mare sumă, de 7,6 mld. euro, este alocată pentru Transporturi (din care 3,1 mld. pentru autostrăzi), urmate de Educație, cu 3,6 mld. euro și Sănătate cu 2,4 mld. de euro.

About Axinte Radu Alexandru