Home » Local » Infracțiuni la regim rutier constatate de către polițiștii vasluieni

Infracțiuni la regim rutier constatate de către polițiștii vasluieni

Polițiștii vasluieni efectuează cercetări față de mai multe persoane care au fost depistate zilele trecute, pe drumurile publice ale județului Vaslui, în timp ce încălcau prevederile legale în vigoare.

În data de 24 octombrie 2021, ora 18:50, polițiști din cadrul Biroului Rutier Huși aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe un drum public din localitatea Vetrișoaia, comuna Vetrișoaia, județul Vaslui, au oprit în trafic, pentru control, un autoturism înmatriculat în județul Galați, condus de către un bărbat de 76 de ani, din aceeași localitate.

Întrucât acesta emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0.46 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, bărbatul a fost condus la Spitalul Municipal Huși în vederea recoltării de probe biologice, pentru stabilirea alcoolemiei.

Cercetările sunt continuate de către polițiști, în vederea stabilirii și probării întregii activități infracționale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau  altor substanțe”.

 

***

În data de 26 octombrie 2021, ora 18:30, polițiști din cadrul Biroului Rutier Huși aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe un drum sătesc din localitatea Oțetoaia, comuna Lunca Banului, județul Vaslui, au oprit în trafic, pentru control, un autoturism înmatriculat în județul Vaslui, condus de către un bărbat de 37 de ani, din aceeași localitate. În mașină se mai afla un pasager în vârstă de 10 ani, fiul conducătorului auto.

Întrucât acesta emana halenă alcoolică, bărbatul a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0.45 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la Spitalul Municipal Huși în vederea recoltării de probe biologice, pentru stabilirea alcoolemiei.

Cercetările sunt continuate de către polițiști, în vederea stabilirii și probării întregii activități infracționale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau  altor substanțe”.

 

***

În data de 26 octombrie a.c., ora 18:40, polițiști din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Bârlad aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe drumul european DE 581, în localitatea Bădeana, comuna Tutova, județul Vaslui, au oprit în trafic, pentru control, un autoturism înmatriculat în județul Vaslui, condus de către un bărbat de 51 de ani, din aceeași localitate.

Întrucât acesta emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0.83 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, bărbatul a fost condus la Spitalul Municipal Bârlad în vederea recoltării de probe biologice, pentru stabilirea alcoolemiei, dar acesta a refuzat.

Procedând la efectuarea de verificări, polițiștii au constatat că acesta figurează cu dreptul de a conduce vehicule suspendat.

Cercetările sunt continuate de către polițiștii bârlădeni, în vederea probării întregii activități infracționale a bărbatului, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de”refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice” și ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere”.

 

Polițiștii vasluieni atrag atenţia asupra importanţei respectării regulilor de circulaţie şi, în special, asupra celor referitoare la conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice :

Consumul de alcool scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici şi auditivi. De asemenea, alcoolul scade concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor.

Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani sau amendă, aceasta fiind pedeapsa prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. Totodată, pe timpul cercetării, permisul este reţinut, fără drept de circulaţie.

 

Extras din Codul Penal

 

Articolul  335

Conducerea unui vehicul fără permis de conducere

 (2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

 

Articolul  336

Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe

  • Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

    Articolul  337

Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice

Refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei unor substanţe psihoactive se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

 

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: