Home » Local » Municipiul Vaslui riscă să se confrunte cu o criză a apei potabile. Acumularea Solești este aproape goală!

Municipiul Vaslui riscă să se confrunte cu o criză a apei potabile. Acumularea Solești este aproape goală!

de Dănuț CIOBANU 

Seceta prelungită din ultimele luni a diminuat sever volumul de apă din acumulările Solești și Pușcași. În barajul Solești, care este sursa principală de alimentare cu apă a municipiului Vaslui, gradul de umplere este de numai 35% din volumul normal. Din această cauză, la Solești se aplică treapta a III-a de restricţii conform programului de restricţii în alimentarea cu apă în caz de secetă. Vasluiul dispune de trei surse de alimentare cu apă: Solești, Pușcași și râul Bârlad.

Municipiul Vaslui intră în anotimpul rece cu rezervele de apă potabilă la un nivel extrem de scăzut. Din cauza secetei prelungite din ultimele luni, atât în acumularea Solești, cât și la barajul de la Pușcași stocurile de apă sunt la cota de avarie.

Conform unui răspuns transmis de SC Aquavas către  Primăria Vaslui privind programul de măsuri pentru funcționarea serviciilor publice de alimentare cu apă și canalizare în sezonul rece 2021-2022, la aceasta dată, volumele de apă înmagazinate sunt: acumularea Soleşti – 4.258 mii mc; acumularea Puşcaşi – 4.442 mii mc.

„Datorita condiţiilor meteorologice nefavorabile (seceta prelungită), în acumularea Soleşti care este sursa principală de apă pentru municipiul Vaslui și UAT-urile arondate (UAT Muntenii de Jos și UAT L.ipovăț), sursă la care se aplică treapta III de restricţii conform – Programului de restricţii în alimentarea cu apă în caz de secetă, gradul de umplere este de cca. 35 % din volumul normal (NNR)”, se arată în răspunsul transmis Primăriei Vaslui.

Problema asigurării apei potabile pentru municipiul Vaslui vine pe fondul precipitațiilor scăzute din ultimii și secetei pedologice tot mai accentuate. În prezent, municipiul Vaslui dispune de trei surse de alimentare cu apă: Solești, Pușcași și râul Bârlad.

Potrivit datelor Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad, în cursul anului 2020, cea mai mare problemă a fost la acumularea Căzănești, unde de la un nivel normal de retenție al apei de 3.799.000 mc, volumul apei a scăzut la numai 867.000 mc. La aceeași dată, situația stocurilor de apă în restul acumulărilor era următoarea: Solești (volum normal 12.256.000 mc – volum existent 4.157.000 mc); Cuibul Vulturilor (volum normal 4.319.000 mc – volum existent 3.754.000 mc); Pușcași (volum normal 5.446.000 mc – volum existent 4.156.000 mc); Poșta Elan (volum normal 3.354.000 mc – volum existent 2.004.000 mc); Tungujei (volum normal 8.627.000 mc – volum existent 2.857.000 mc).

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: