Home » Administratie » Cinematograful „Modern” este propus pentru demolare, iar „Independența” pentru a fi preluat

Cinematograful „Modern” este propus pentru demolare, iar „Independența” pentru a fi preluat

Primăria Vaslui așteaptă un răspuns de la Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor (RADEF), în ceea ce privește situația cinematografelor „Independența” și „Modern”. În urma expertizării tehnice a celor două clădiri, experții au propus demolarea cinematografului „Modern”, iar „Independența” se poate prelua de către autoritățile locale. Clădirile celor două cinematografe se află într-o stare avansată de degradare și reprezintă focare de infecţie, fiind adăpost pentru oamenii străzii.

”Am trimis această expertiză la RADEF și așteptăm un răspuns. Mă voi interesa în următoarele zile să vedem dacă este pregătit un răspuns. Pentru a consolida cinematograful Modern este nevoie de o sumă foarte mare și, de aceea, s-a propus demolarea clădirii”, a spus Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui.

La începutul anului 2016, proprietarii de la RADEF și-au dat acordul de principiu pentru un protocol de preluare a celor două cinematografe de către autoritățile locale. Pentru parafarea protocolului, conducerea RADEF a solicitat Consiliului Local (CL) Vaslui să formuleze o hotărâre în acest sens. Însă, după adoptarea hotărârii de către CL Vaslui, documentul a primit un aviz negativ din partea celor de la RADEF.

Potrivit OG nr. 39/2005, cinematografele “Independența” și “Modern” din municipiul Vaslui se află în proprietatea privată a statului și în administrarea România – Film.

În anul 2008, Parlamentul a aprobat Legea nr. 303, act normativ care dădea posibilitatea trecerii imobilelor respective, cu tot cu terenurile aferente, în domeniul public al unităților administrativ-teritoriale și în administrarea autorităților locale. Preluarea clădirilor se putea face cu condiția menținerii destinației inițiale, adică să rămână cinematografe.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

 

About Ciobanu Danut