Home » National » Intervenție chirurgicală rară efectuată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu. A fost salvat un pacient înjunghiat în inimă, fără ca spitalul să aibă dotările necesare unei astfel de operații

Intervenție chirurgicală rară efectuată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu. A fost salvat un pacient înjunghiat în inimă, fără ca spitalul să aibă dotările necesare unei astfel de operații

Deznodământ fericit în cazul unui bărbat de 38 de ani, care a fost înjunghiat chiar în inimă. Acesta a fost salvat de chirurgul cardiovascular Gabriela Cozmanciuc de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Sibiu, în urma unei operaţii efectuate în premieră la unitatea medicală.

În lipsa dotării spitalului cu un platou tehnic performant, a fost cusut cordul pacientului, fără ca acesta să fie oprit, potrivit medicului care a efectuat intervenţia.

„Sunt puţine cazurile în care pacientul trăieşte, fără să ai un platou de chirurgie cardiacă. Din ce cunosc, chirurgie fără platou de chirurgie cardiacă, în cazul unui bolnav înjunghiat în inimă, a mai făcut un brazilian şi pacientul a scăpat cu viaţă. (…) Norocul a fost că pacientul a ajuns în timp util la spital, dar să faci operaţia pe cord bătând, cu gaură aşa de mare, este destul de dificil. A fost vorba despre o operaţie pe cord deschis, cu o plagă de ventricul stâng de 3-4 centimetri transfixiantă, cu franjurare posterioară”, a declarat, pentru Agerpres, Gabriela Cozmanciuc.

Pacientul este internat, în prezent, la Terapie Intensivă, cu o evoluţie bună, conştient, după ce a fost operat vineri seara, timp de trei ore, în secţia de Chirurgie a SCJU. Spitalul sibian nu are o secţie specializată de chirurgie cardiovasculară, spre deosebire de centrele cunoscute din ţară, ceea ce a îngreunat intervenţia.

„A fost foarte important să cos fără să opresc cordul, să nu pierd sânge, să opresc sângerarea şi, în acelaşi timp, să las acel ventricul să debiteze sângele normal, ca pacientul să aibă tensiune. Din fericire, pacientul este bine acum”, a mai menţionat Gabriela Cozmanciuc.

Potrivit acesteia, la asemenea intervenţii chirugicale este nevoie de doi medici chirurgi cardiaci, doi anestezişti, două asistente specializate. La spitalul din Sibiu s-a reuşit această operaţie cu ajutorul medicului anestezist Ioana Codru, a medicului de chirurgie generală Alin Miheţiu şi a unei singure asistente de chirurgie generală, fără experienţă în astfel de operaţii. Bărbatul operat la Sibiu fusese înjunghiat cu un cuţit cu o lamă lată de trei centimetri, care practic i-a străpuns inima.

Potrivit Gabrielei Cozmanciuc, mortalitatea este de 80% – 90% în marile centre de chirurgie cardiacă, în cazul unor asemenea intervenţii, fiind foarte important, printre altele, cât de repede ajunge pacientul la spital, ce echipă medicală intervine şi ce dotare există în acea unitate spitalicească.

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: