Home » Administratie » Pericol de penalități! Vasile Pavăl cere urgentarea lucrărilor la proiectul de apă și canal

Pericol de penalități! Vasile Pavăl cere urgentarea lucrărilor la proiectul de apă și canal

de Dănuț CIOBANU 

Proiectul european de modernizare a sistemului de apă și canal din municpiul Vaslui trebuie finalizat până în data de 24 noiembrie 2021. În total, investițiile se ridică la suma de 74 milioane de lei. În cazul în care execuția nu se realizează la termen, există riscul impunerii de penalități din partea finanțatorului. Vasile Pavăl a cerut Aquavas Vaslui și constructorului să facă front comun pentru urgentarea lucrărilor.

Proiectul de apă și canal din municipiul Vaslui a intrat sub presiunea timpului. Data de 24 noiembrie 2021 este termenul legal de finalizare a contractului. Depășirea acestui termen poate aduce penalități din partea finanțatorului, iar mobilizarea în teren a constructorului trebuie să fie exemplară.

Întârzierea lucrărilor ține de o serie de motive obiective. Pe de o parte, se fac modificări la proiect, care vin greu avizate la constructor. Pe de altă parte, unele lucrări sunt transmise într-un termen lung pentru decontare.

„Cel mai greu este că nu sunt beneficiarul proiectului. Prin nerealizarea programului la timp se va ajunge la penalități, pentru că e un proiect european. Contractul este la Aquavas Vaslui. Am avut o întâlnire cu toți responsabilii și am discutat orice străduță, unele sau realizat, altele nu. Decontul îl face primarul. Mă înjură lumea, de ce nu fac strada asta sau alta”, a spus Vasile Pavăl, prinarul municipiului Vaslui.

Un rol important în creșterea ritmului de realizare al lucrărilor îl are și sucursala Vaslui a SC Aquavas. Tocmai de aceea, Pavăl a cerut societății să facă front comun cu constructorul pentru conectarea țevilor, realizarea diferitelor racorduri etc.

Până la începutul lunii august 2021, în municpiul Vaslui extinderea rețelelor de apă s-a realizat în proporție de 68%, iar la canalizare 73%. La reabilitarea rețelelor lucrările sunt finalizate în proporție de 75%, iar la canalizare de 21%.

În Moara Greci și Brodoc lucrările la apă erau finalizate, iar la canalizare aproape de finalizare. În Rediu la rețelele de apă erau făcute lucrările în procent de 92%, iar la canalizare de 91%, în timp ce în Viișoara gradul de realizare la apă și canal era de 89%.

În cursul lunii septembrie 2018, SC Aquavas a semnat cu SC Ludwing Pfeiffer SRL Timișoara contractul de execuție lucrări ”Rețele de apă și canalizare, stații de pompare, stații pompare apă uzată în Vaslui”. În total, investițiile din municipiul Vaslui se ridică la suma de 74 milioane de lei fără TVA. În data de 18 aprilie 2019, au început lucrările în zonele Moara Greci, Viișoara, Rediu și Brodoc.

La nivelul municipiului Vaslui, lucrările constau în extinderea și reabilitarea rețelelor de alimentare cu apă pe o lungime de 65 kilometri și extinderea și reabilitarea sistemului de canalizare pe 72 kilometri. Pe lângă orașul Vaslui, lucrările la sistemul de apă și canal vizează și suburbiile Moara Greci, Viișoara, Rediu și Brodoc.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut