Home » National » Premierul desemnat, Nicolae Ciucă, își va depune astăzi mandatul, deși matematic nu are nicio șansă

Premierul desemnat, Nicolae Ciucă, își va depune astăzi mandatul, deși matematic nu are nicio șansă

Premierul desemnat, Nicolae Ciucă, își va depune astăzi mandatul. Decizia renunțării la tentativa de a mai trece Guvernul Ciucă prin parlament a venit în urma unei ședințe de urgență a PNL. La finalul ei, Nicolae Ciucă a făcut apel “la stabilitate și maturitate politică, astfel încât să se găsească o soluție de majoritate.”

Liderul PNL, Florin Cîțu, a spus că a existat un vot pentru flexibilizarea negocierilor “cu toate formațiuni politice democratice” pentru găsirea unei majorități.

În cursul zilei de ieri, Sorin Grindeanu și mai mulți parlamentari PSD au anunțat că social-democrații au decis că nu vor vota guvernul minoritar condus de Nicolae Ciucă.

Dacian Cioloş, liderul USR, a declarat săptămâna trecută, după întâlnirea cu Nicolae Ciucă, că i-a transmis premierului desemnat că formațiunea politică pe care o reprezintă nu susţine un guvern minoritar PNL-UDMR.

Deși vineri, după ședința conducerii PNL, premierul a admis că “matematic, guvernul nu are șanse să treacă”, sâmbătă el a depus totuși în Parlament lista membrilor cabinetului și un program de guvernare.

Eșecul unui al doilea guvern de a obține votul parlamentului nu este suficient pentru declanșarea alegerilor anticipate. Potrivit Constituției, „Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură”.  Altfel spus, pentru dizolvarea parlamentului este nevoie de îndeplinirea a trei condiții:

  • Respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură (deocamdată a fost respinsă în parlament doar solicitarea Guvernului Cioloș);
  • Trecerea a 60 de zile de la prima solicitare (18 octombrie este data la care Dacian Cioloș a solicitat învestirea și de la care se calculează cele 60 de zile);
  • Decizia președintelui, acesta nefiind obligat să dizolve parlamentul nici dacă primele două condiții sunt îndeplinite.

Criza politică a fost declanșată în urmă cu două luni, după ruperea coaliției dintre PNL-UDMR și USR, ca urmare a demiterii ministrului Justiției de către premierul Cîțu și, ulterior, a retragerii miniștrilor USR din cabinetul acestuia. Pe 5 octombrie, Guvernul Cîțu a căzut în urma unei moțiuni de cenzură depuse de PSD.

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: