Home » Local » Vești bune pentru seniori! CJP Vaslui a evaluat prima tranșă de 25.000 de dosare de pensie

Vești bune pentru seniori! CJP Vaslui a evaluat prima tranșă de 25.000 de dosare de pensie

Casa Județeană de Pensii (CJP) Vaslui a finalizat evaluarea primului eșantion de dosare de pensie. Din prima tranșă au făcut parte 25.000 de dosare de pensie. Zilnic, specialiștii angajați pentru această activitate au finalizat circa 1.000 de dosare, care sunt semnate, parafate și raportate datele în arhivă. Isabel Bogdan, directorul CJP Vaslui, a spus că în următoarele zile vor fi repartizate dosarele din a doua tranșă, operațiune care este făcută la nivelul Casei Naționale de Pensii.

 „Sunt foarte mulțumit de activitatea prestată de persoanele care au fost angajate. În acest ritm de lucru, nu vom avea probleme pentru a finaliza acțiunea în termenul stabilit. Singurul merit pe care mi-l arog este acela că am avut inspirația să aleg persoane foarte bune, din cei 80 de participanți la concurs”, a explicat Isabel Bogdan.

Evaluarea dosarelor nu este o recalculare a pensiilor, ci o verificare a dosarelor în vederea preluării unor date într-un program informatic. Ulterior, din luna ianuarie 2023, se va stabili formula de calcul pentru recalcularea pensiilor și se vor da banii la pensionari. În total, trebuie evaluate peste 80.000 de dosare.

Evaluarea constă în introducerea datelor din dosarele de pensie într-o aplicație electronică unică, care va cuprinde toate informațiile stocate în sistem. Sunt introduse în sistem și situațiile unor persoane care au documente referitoare la unele sporuri, dar care nu au fost valorificate. Se preconizează că evaluarea tuturor dosarelor va fi realizat într-un an și jumătate.

Ulterior, în baza noii legi a pensiilor se va putea trece la operațiunea de recalculare. Practic, în acel moment se va pune problema creșterii cuantumului  pensiilor, însă evaluarea dosarelor va permite ca între pensionari să nu mai fie diferențe mari în ceea ce privește valoarea pensiilor încasate.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut