Home » Administratie » Vin autobuzele hibrid! Infuziei de tehnologie în transportul local din municipiul Vaslui

Vin autobuzele hibrid! Infuziei de tehnologie în transportul local din municipiul Vaslui

de Dănuț CIOBANU 

În următoarele săptămâni, vor fi aduse în municipiul Vaslui 8 autobuze hibrid diesel/electric. Achiziția se face printr-un proiect european, care se ridică la peste 108 milioane de lei. Pe aceeași linie de finanțare, în perioada mai-iunie 2022, vor achiziționate și 10 troleibuze nearticulate cu minim 90 de locuri. Tot cu bani europeni, se va ridica și un depou pentru troleibuze, valoarea investiției fiind de 21.163.086 lei.

Până la sfârșitul acestui an, vor ajunge în municipiul Vaslui cele 8 autobuze hibrid diesel/electric cu minim 67 de locuri. Achiziția este realizată prin intermediul unui  proiect european, care vizează extinderea rutelor, traseelor și stațiilor pentru transportul public de călători. Valoarea totală a acestui proiect european se ridică la suma de 108.878.193 lei.

”În lunile mai – iunie 2022 vor ajunge în oraș și celelalte mijloace de transport de călători, care vor fi achiziționate prin acest proiect. Este vorba despre 10 troleibuze nearticulate cu minim 90 de locuri”, a spus Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui.

În cadrul aceluiași proiect de extindere a rutelor și traseelor vor fi montați 342 de stălpi pentru susținerea rețelei pentru firul de contact al troleibuzelor, vor fi construite 25 de stații noi aferente zonelor de extindere a rețelelor de troleibuze și vor fi amenajate 69 de stații de călători existente.

Extinderea infrastructurii de transport în comun cu autobuzul și troleibuzul din municipiul Vaslui se va face pe mai multe direcții: traseu 1  – zona Koket (str. Gheorghe Doja), traseu 2 – strada Traian, str. Castanilor (zona liceelor Ştefan Procopiu, Ion Mincu) și traseu 3 – zona Delea – locuinţe (până la Barajul Delea), zonă cuprinsă între Nodul Intermodal și Zona Industrială (DN 2F, după CFS Vaslui).

La capitolul transporturi, Primăria Vaslui a renunțat la proiectul de reconfigurare a nodului de circulație rutieră de la Crucea Gării. Municipalitatea a depus pe axa dedicată dezvoltării transportului trei proiecte, care depășeau nivelul finanțării nerambursabile europene. Pentru a implementa cele trei investiții, bugetul local trebuia să participe cu o finanțare suplimentară de 45 milioane lei. Cum alocarea unei astfel de sume ar fi blocat toate investițiile din oraș pe mai mulți ani, s-a decis să se meargă înainte doar cu două proiecte: extinderea traseelor și construcția depoului. Reconfigurarea nodului de circulație rutieră Crucea Gării viza intersecția străzilor Republicii, Ștefan cel Mare și Traian unde este un sens giratoriu cu o rază de 21 de metri.

Primăria Vaslui a depus șapte proiecte la Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est pe Axa Prioritară 4 – ”Sprijinirea dezvoltării urbane durabile”, din cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020. Cele șapte proiecte aprobate la finanțare se ridică la suma de 161.624.021 de lei.

 

 

 

About Ciobanu Danut