Home » National » Pastila anti-COVID-19 produsă de Pfizer reduce spitalizările și decesele cu 89%

Pastila anti-COVID-19 produsă de Pfizer reduce spitalizările și decesele cu 89%

Pfizer a creat o pastila pentru tratarea Covid-19 și declară că a redus cu 89% spitalizările și decesele la pacienții cu risc ridicat. Astăzi, producătorul de medicamente a anunțat că nu mai acceptă noi pacienți într-un studiu clinic al tratamentului „din cauza eficacității copleșitoare” și intenționează să trimită rezultatele autorităților de reglementare din SUA pentru autorizare de urgență cât mai curând posibil.

În acest moment există două medicamente experimentale cu potențial mare pentru tratarea pacienților cu Covid-19 la începutul bolii. Luna trecută, Merck & Co. și partenerul Ridgeback Biotherapeutics au prezentat propriul medicament experimental autorităților de reglementare, după ce un studiu a arătat că reduce riscul de spitalizare și de decese cu 50% la pacienții cu Covid-19 cu forme ușoare sau moderate, care fac parte din categoriile de risc (diabet, bolile inimii, obezitate, vârstă înaintată).

La studiul Pfizer au participat 1.219 adulți nevaccinați, care au primit tratament timp de cinci zile. S-a constat că medicamentul a redus drastic rata de spitalizare atunci când a început să fie administrat în primele trei zile sau cinci zile de la debutul simptomelor, a anunțat compania. Medicamentul, Paxlovid, interferează cu o enzimă numită protează pentru a opri replicarea virusului. Mai exact, medicamentul blochează înmulțirea particulelor de coronavirus ajunse în organism, fapt care reduce severitatea simptomelor. Unele medicamente pentru HIV funcționează în mod similar.

 

About Axinte Radu Alexandru