Home » Local » Direcţia de Sănătate Publică Vaslui centralizează cererile pentru vaccinarea gratuită anti-HPV

Direcţia de Sănătate Publică Vaslui centralizează cererile pentru vaccinarea gratuită anti-HPV

Cancerul de col uterin reprezintă a patra cauză de cancer la femei, la nivel mondial și principala cauză de mortalitate la femeile de vârstă activă, 15-45 ani. România este țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare incidență și mortalitate cauzată de cancerul de col uterin, provocat în proporție de 99% de infecția cu HPV (Human Papilloma Virus).

În anul 2020, în județul Vaslui au fost înregistrate 38 cazuri noi de persoane cu cancer de col uterin și 21 de decese datorate acestei maladii, iar în primele 9 luni ale acestui an s-au înregistrat 38 cazuri noi de cancer de col uterin și 18 decese cauzate de această boală.

Reamintim populației că vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin de aceea a fost extinsă grupa de vârstă astfel încât mai multe persoane care ar putea avea cele mai mari riscuri de infectare cu HPV să beneficieze de vaccin gratuit.

Decizia de extindere a grupei de vârstă a avut în vedere recomandările comisiilor de Epidemiologie și de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătății, precum și ale specialiștilor din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.

„Vaccinarea gratuită anti-HPV se realizează la persoanele eligibile (fete cu vârsta cuprinsă între 11 – 18 ani), pe baza solicitărilor părinților/ reprezentanților legali, care transmit cererile către medicii de familie. Cererile sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare, iar trimestrial se solicită Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui numărul de doze de vaccin necesare.Vaccinarea se face în scop profilactic, adică este folosită în prevenirea infecției. Vaccinul nu vindecă cancerul de col uterin, nu poate vindeca o infecție cu HPV deja apărută”, a spus Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui.

Vaccinul se poate face indiferent dacă s-a început sau nu viața sexuală. Cel mai indicat este ca persoanele de sex feminin să fie vaccinate anti HPV începând cu vârsta de 11 ani, astfel încât ele să fie protejate înainte de a-și începe viața sexuală. Se recomandă ca vaccinul să fie administrat în intervalul de vârstă11 – 26 ani deoarece s-a demonstrat că răspunsul imun al organismului la administrarea vaccinului este mai crescut în intervalul 11 – 15 ani, iar persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 – 26 ani sunt cele mai expuse contactării HPV prin activitate sexuală.

Imunizarea gratuită a persoanelor cu vârsta cuprinsă între 11 – 14 ani constăîn două doze de vacccin într-o perioadă de 13 luni (rapelul trebuie administrat într-un interval de 5 până la 13 luni de la prima doză). Vaccinarea gratuită pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 – 18 anise va realiza într-o perioadă de 13 luni:la „momentul0”, apoi la 2 luni și la 6 luni după prima doză. Vaccinul se administrează la recomandarea medicilor de familie sau a medicilor specialiști ginecologi, infecționiști sau pediatri.

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut