Home » National » Comisia Europeană trimite în judecată România pentru depozitele de deșeuri neconforme

Comisia Europeană trimite în judecată România pentru depozitele de deșeuri neconforme

România a fost trimisă în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE)  de către Comisia Europeană din cauza depozitelor neconforme, precum și pentru faptul că țara noastră a închis doar 24 din cele 68 de depozite neconforme.

„Comisia a hotărât astăzi să trimită din nou România în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru nerespectarea pe deplin a hotărârii Curții din 18 octombrie 2018, care constata neîndeplinirea de către România a obligațiilor sale în temeiul Directivei privind depozitele de deșeuri (Directiva 1999/31/CE).Conform acestei hotărâri, România avea obligația ca, până la 16 iulie 2019, să închidă și să reabiliteze toate depozitele de deșeuri care nu au obținut o autorizație de funcționare. Curtea a constatat că România nu și-a respectat această obligație cu privire la 68 de depozite de deșeuri. Aceasta este a doua sesizare a Curții și poate duce la aplicarea unor sancțiuni corespunzătoare intervalului de timp scurs de la prima hotărâre până la asigurarea conformității”, a transmis Comisia Europeană, într-un comunicat de presă.

„Pactul verde european și Planul de acțiune privind reducerea la zero a poluării au stabilit pentru UE obiectivul ambițios de a reduce la zero poluarea. Este important să se pună pe deplin în aplicare standardele consfințite în legislația UE, astfel încât să se asigure în mod eficace protecția sănătății umane și a mediului natural”, se mai arată în comunicat.

Potrivit instituției, la trei ani de la pronunțarea hotărârii, România a închis și a reabilitat 24 de depozite de deșeuri.

Directiva privind depozitele de deșeuri (Directiva 1999/31/CE) stabilește standarde în ceea ce privește protejarea sănătății umane și a mediului, în special a apelor de suprafață, a apelor subterane, a solului și a aerului, împotriva efectelor negative cauzate de colectarea, transportul, depozitarea, tratarea și eliminarea deșeurilor. Directiva urmărește să prevină sau să reducă, pe cât posibil, efectele negative ale depozitării deșeurilor pe întreaga durată a ciclului de viață al depozitelor de deșeur


Descoperă mai multe la Est News

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

About Axinte Radu Alexandru

Descoperă mai multe la Est News

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura