Home » National » Parlamentarii vor să oblige Guvernul pentru a permite farmaciilor să comercializeze tratamentul împotriva COVID-19

Parlamentarii vor să oblige Guvernul pentru a permite farmaciilor să comercializeze tratamentul împotriva COVID-19

Pentru că spitalele sunt arhipline, iar unii pacienți COVID-19 s-ar putea trata și acasă, dacă ar avea medicamentele necesare, Parlamentarii vor să oblige Guvernul să permită farmaciilor cu circuit deschis să comercializeze medicamentele anti-Covid prevăzute în protocolul de tratament elaborat de Ministerul Sănătății. Potrivit unui proiect de lege, Agenția Națională a Medicamentului va trebui să autorizeze temporar distribuția acestor medicamente, care vor contribui la reducerea internărilor și, implicit, a deceselor.

Favipiravirul este cel mai cunoscut tratament anti-COVID-19 și se dă doar în spitale, dar bolnavii nu sunt duși de ambulanțe decât dacă starea lor se agravează. În acest context, senatorii și deputații AUR încearcă să forțeze Guvernul să lase la liber tratamentele pentru Covid.

”Evoluția pandemiei cauzate de virusul SARS-CoV-2, după 1 an și jumătate de la debutul acesteia, se manifestă cu o morbiditate și o mortalitate nemaiîntâlnite în sec. XXI, mortalitate care a ajuns la 500 de pacienți / zi în secțiile ATI ale unităților spitalicești din România. În aceste condiții, se impune luarea unor măsuri de extremă urgență pentru combaterea pandemiei cauzate de virusul SARS-CoV-2, prin reglementarea unei proceduri de autorizare în regim de urgență a medicamentelor indicate în protocolul de tratament al bolii Covid-19, ce sunt, în fapt, utilizate în prima linie, alături de vaccinuri care au fost aprobate în regim de urgență de către EMA-Agenția Europeană a Medicamentului”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ depus la Senat.

Parlamentarii vor să modifice Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, introducând la art. 703 un nou alineat. Potrivit acestuia, în contextul epidemiologic cauzat de virusul SARS-CoV-2, ANMDMR va autoriza temporar, în regim de extremă urgență, distribuția medicamentelor neautorizate, prevăzute în anexa Ordinului Ministerului Sănătății nr. 487/2020 pentru aprobarea protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-CoV-2, pentru ca acestea să poată fi comercializate atât în farmaciile cu circuit închis/oficine cu circuit închis, cât și în farmaciile cu circuit deschis, în vederea aplicării protocolului de tratament. Medicamentele vor fi prescrise de  medicii de medicină generală, dar și de medicii specialiști atât în ambulatoriu, cât și în unitățile spitalicești.

About Axinte Radu Alexandru