Home » National » ​​Marius Bodea (Senator USR PLUS): Primarul Mihai Chirica ne lasă să murim lent în Iași

​​Marius Bodea (Senator USR PLUS): Primarul Mihai Chirica ne lasă să murim lent în Iași

​​Marius Bodea (Senator USR PLUS):

„Rar mai vezi Iașul pe locul I în țară într-un domeniu pozitiv. În schimb, poziția de „campion” negativ e greu să-i fie luată, mai ales de când administrarea orașului a intrat pe mâna proastă a primarului Mihai Chirica, urmașul unui alt edil care a reușit numai performanțe pe minus.

Iașul este de ani de zile pe primul loc la poluare în România. Este orașul în care aerul pe care îl tragem zilnic în piept este cel mai toxic din țară.

Murim lent, căci inspirăm particule în suspensie și alte substanțe nocive care depășesc nivelul normal. Cine e responsabil pentru aceasta?
Da, răspunsul e evident: primarul Mihai Chirica este principalul responsabil pentru poluarea masivă care afectează orașul Iași.

Doar că nu o spun eu, adversar politic declarat al acestui individ care a distrus orașul nostru.

O spune Ministerul Mediului, pe baza unor măsurători obiective, într-un răspuns la întrebarea pe care am adresat-o în calitate de senator USR.

Am întrebat Ministerul Mediului care sunt principalele cauze ale poluării masive din Iași și ce măsuri iau autoritățile pentru eliminarea lor.

Reprezentanții Guvernului au confirmat ceea ce noi simțim în plămâni în fiecare zi: nu se face nimic. Nici o măsură de patru ani. Deși soluții există, iar Primăria le cunoaște foarte bine.

Orașul este încadrat la cel mai înalt nivel de poluare (regimul de gestionare I) la dioxid de azot, oxizi de azot și particule în suspensie (PM10 și PM2,5).

Nici județul nu stă mai bine, fiind încadrat în clasa a doua de risc la mult mai multe substanțe toxice: benzen, dioxid de sulf, monoxid de carbon, plumb, arsen, cadmiu, nichel, particule în suspensie, dioxid de azot, oxizi de azot.

Ministerul Mediului ne mai spune că a fost realizat un plan pentru îmbunătățirea calității aerului încă din 2018. Deci, acum patru ani, când tot Chirica era responsabil, Primăria Iași se angaja să scadă toți indicatorii toxici.

Documentul de acum patru ani arăta cauza poluării: o sursă de poluare este traficul auto, pentru că nu există o centură ocolitoare a orașului, care să preia traficul greu, dar și „starea precară a căilor rutiere”. Planul de îmbunătățire a calității aerului cuprinde și 23 de soluții.

Tot Ministerul Mediului ne spune, într-un ordin, și cine este responsabil cu implementarea acestor măsuri: primarul municipiului Iași. Da, chiar Mihai Chirica.

Ce a făcut primarul iubitorul de parastase din 2018 până astăzi? Simțim în fiecare zi când deschidem fereastra și în casă pătrund toate aceste substanțe novice, simțim în fiecare zi când stăm în trafic, în aglomerații care alimentează poluarea, simțim când mergem la serviciu sau când ieșim la plimbare cu copiii.

Din păcate, nimic. Iașul continuă să fie pe primele locuri în țară la poluare. Iar noi continuăm să ne intoxicăm lent pentru că primarul Chirica e ocupat să facă poze cu neveste de interlopi.”

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: