Home » Administratie » Măsură de urgență! Acumularea Solești ar putea fi alimentată cu apă din râul Prut

Măsură de urgență! Acumularea Solești ar putea fi alimentată cu apă din râul Prut

Cum asigurarea apei potabile pentru municipiul Vaslui în iarna care vine va fi extrem de dificilă, autoritățile se gândesc la soluții pentru această problemă. În condițiile în care rezervele de apă din acumularea Solești sunt la cote minime, se ia în calcul utilizarea conductei de apă din râul Prut, care a fost construită în 1992 pentru a aproviziona acest baraj.

„Acum ne rugăm la Dumnezeu să dea ploi, dar dacă intrăm pe o secetă de câțiva ani?! Ce facem? Să actualizăm ideea cu această conductă. Conducta este în inventarul Apelor Române și are două trepte de pompare. Pe această conductă venea apă din Prut în acumularea Solești. E un obiectiv abandonat, dar nu e scos din evidențele Apelor Române”, a explicat Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui.

Conform răspunsului transmis de SC Aquavas către  Primăria Vaslui, privind programul de măsuri pentru funcționarea serviciilor publice de alimentare cu apă și canalizare în sezonul rece 2021-2022, volumele de apă înmagazinate sunt: acumularea Soleşti – 4.258 mii mc; acumularea Puşcaşi – 4.442 mii mc.

Practic, seceta prelungită din ultimele luni a diminuat sever volumul de apă din acumulările Solești și Pușcași. În barajul Solești, care este sursa principală de alimentare cu apă a municipiului Vaslui, gradul de umplere este de numai 35% din volumul normal. Din această cauză, la Solești se aplică treapta a III-a de restricţii conform programului de restricţii în alimentarea cu apă în caz de secetă. Vasluiul dispune de trei surse de alimentare cu apă: Solești, Pușcași și râul Bârlad.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: