Home » Administratie » Speranțe mari! CJ Vaslui a depus pe Programul „Anghel Saligny” 7 proiecte în valoare de 180 milioane lei

Speranțe mari! CJ Vaslui a depus pe Programul „Anghel Saligny” 7 proiecte în valoare de 180 milioane lei

de Dănuț CIOBANU 

Consiliul Județean Vaslui a depus în total pe Programului Național de Investiții „Anghel Saligny” șapte proiecte în valoare de 180 milioane de lei. Este vorba despre două poduri mari de la Albești și Zizinca – Deleni și 50 kilometri de drumuri județene. Drumurile județene nu au mai fost modernizate și se află într-o situație extrem de proastă. CJ-ul speră ca toate proiectele să câștige finanțare și, astfel, infrastructura locală să fie adusă la condiții decente de circulație.

Programului Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny” are un buget alocat pentru următorii șapte ani de 50 miliarde de lei și vizează investiții în dezvoltarea infrastructurii. Programul va funcționa pe modelul PNDL cu câteva diferențe privind depunerea proiectelor, realizarea investițiilor, decontarea cheltuielilor. Ca și categorii de obiective finanțate este vorba despre infrastructura tehnico-edilitară: drumuri, poduri, podețe, variante ocolitoare, apă și canal, infrastructura de distribuție a gazelor naturale, racordul la sistemul de transport al gazelor.

Ciprian Trifan, vicepreședintele CJ Vaslui, a precizat că au fost depuse proiecte oportune și având în vedere fondurile alocate pentru fiecare UAT sunt toate premisele ca obiectivele să fie finanțate.

„Sper ca acea comisie care analizează aceste proiecte să le analizeze cu celeritatea necesară, cu oportunitatea necesară, pentru a eradica disparitățile dintre zonele istorice ale țării noastre, pentru o politică de coeziune cât mai corectă”, a spus Ciprian Trifan.

Printre proiectele depuse pe PNI „Anghel Saligny” se numără „Reabilitare și modernizare DJ 245 L: DN 24 (Costești) – Chițcani – Pârvești – Mănăstirea Pârvești”. Drumul este într-o stare proastă, fiind prevăzut în strategia de dezvoltare a județului Vaslui 2021-2027 la capitolul drumurilor nemodernizate recent. Proiectul are o valoare totală de 15.789.582 lei (cu TVA), din care finanțarea de la bugetul local al va fi de 415.676 lei (cu TVA).

Un alt proiect este „DJ 244 M: DN 24 – (Crasna) – Albești – Idrici – Roșiești (DJ 244 A)”. Valoarea totală a obiectivului de investiții este 18.143.612 lei (cu TVA), din care finanțarea de la bugetul local va fi de 527.947 lei (cu TVA).

De asemenea, a mai fost trecut pe acest program de finanțare proiectul „Reabilitare şi modernizare DJ 244C: Huși (DN 24 B) – Pădureni – Leoști – Văleni – Urlați – Dimitrie Cantemir – DJ 244A (Mușata). Valoarea totală a obiectivului de investiții este 39.455.496 lei (cu TVA), din care finanțarea de la bugetul local va fi de 866.044 lei (cu TVA).

Un alt proiect vizează „Reabilitare şi modernizare DJ 244 K: DN 24 (Muntenii de Sus) – Tanacu – Bălţaţi – Crăsnăşeni – Leoşti – Vineţeşti – Olteneşti – Zgura, L = 19,000 km”. Valoarea totală a obiectivului de investiții este 61.755.209 lei (cu TVA), din care finanțarea de la bugetul local al va fi de 1.340.481 lei (cu TVA).

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: