Home » National » Alte nouă variante ale coronavirusului cu diverse mutații circulă prin România

Alte nouă variante ale coronavirusului cu diverse mutații circulă prin România

Situație alarmantă pentru România! Se preconizează că cel puțin nouă variante ale coronavirusului cu diverse mutații circulă intens în România, iar săptămâna trecută 20% din rezultatele la secvențierile făcute au fost cu aceste tulpini, potrivit informațiilor furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), la solicitarea G4Media.ro.

În ultima săptămână, au fost făcute doar circa 350 de secvențieri. România secvențiază în general doar probe de la pacienți vaccinați cu schemă completă care dezvoltă forme severe de COVID-19, fie atunci când medicii au unele suspiciuni sau specialiștii de la laborator. Chiar în aceste condiții, una din cinci probe secvențiate săptămâna trecută a avut ca rezultat o tulpină cu noi mutații, ceea ce arată că circulația acestora este destul de intensă.

Astfel că, după 3 luni în care rezultatele la secvențieri au dat exclusiv tulpina Delta, săptămâna trecută 20% dintre rezultate au fost cu alte variante, potrivit raportului săptămânal al INSP. Institutul precizează, în document, doar că este vorba despre tulpini care nu sunt clasificate drept variante care determină îngrijorare (VOC) – marcate cu galben în ultima coloană din graficul de mai jos. Variantele care determină îngrijorare sunt Delta, Alpha, Beta și Gamma.

About Axinte Radu Alexandru