Home » Local » Zeci de amenzi și avertismente pentru munca nedeclarată și nerespectarea securității în muncă

Zeci de amenzi și avertismente pentru munca nedeclarată și nerespectarea securității în muncă

În luna octombrie, inspectorii de muncă din cadrul compartimentelor control muncă nedeclarată și control relații de muncă, la dispoziția Inspecției Muncii au efectuat acțiuni de prevenire și control împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui, ai Direcției de Sănătate Publică, ai Direcției Sanitar Veterinare și Siguranței Alimentelor Vaslui și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vaslui. Acțiunile au avut ca obiectiv principal verificarea modului de respectare de către angajatori și salariații acestora a prevederilor Legii nr. 55/2020 – privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și HG nr. 394/2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia  pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Acțiunile comune s-au desfășurat în zilele de vineri, sâmbăta și duminică sub coordonarea Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui și au vizat în principal locațiile aglomerate: restaurantele, barurile, cluburile, cafenelele, hotelurile, motelurile și pensiunile cu terase, piețele agroalimentare, centrele comerciale și sălile de jocuri din județul Vaslui.

De asemeni, inspectorii de muncă au continuat activitatea de control având ca obiective principale identificarea și combaterea cazurilor de muncă nedeclarata, verificarea modului de respectare a prevederilor legale din domeniul relațiilor de muncă: timp de muncă și repaus, salarizare, contracte de muncă – încheiere, modificare, suspendare și încetare, ș.a.

În luna octombrie, în domeniul relațiilor de muncă la nivelul județului Vaslui au fost efectuate un număr de 104 controale. Din cele 104 controale efectuate, 103 controale au avut ca obiectiv principal identificarea muncii nedeclarate în toate formele ei.

În acest context în luna octombrie au fost identificați 12 angajatori care foloseau muncă nedeclarată. Au fost identificate 14 persoane care prestau muncă nedeclarată. Pentru persoanele identificate că prestau muncă nedeclarată, angajatorilor le-au fost aplicate amenzi în valoare de 20.000 lei pentru fiecare persoană, valoarea totală a amenzilor pentru muncă nedeclarată în luna octombrie fiind de 240.000 lei.

În luna octombrie, în domeniul relațiilor de muncă în total au fost aplicate 20 sancțiuni contravenționale, din care 13 amenzi în valoare de 241.500 lei. Au fost trasate un număr de 237 măsuri.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în luna octombrie 2021, inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Control Securitate şi Sănătate în Muncă au efectuat vizite de inspectie la 38 angajatori şi au încheiat 38 procese verbale de control, fiind constate un număr de 26 de neconformităţi.

Pentru neregulile constatate au fost sanctionaţi un număr de 20 angajatori, fiind aplicate 25 sancţiuni contravenţionale cu avertisment şi 1 sancţiuni contravenţionale cu amendă, în valoare de 4.000 lei.

Comunicare, cercetare accidente de muncă şi incidente periculoase. În luna octombrie au fost comunicate de angajatori, 5 evenimente, în care au fost implicaţi lucrători.

„Numărul de accidente de muncă înregistrat precum și gravitatea acestora, respectiv incidenţa fenomenului folosirii muncii nedeclarate, au fost factorii determinanţi pentru a continua și intensifica acțiunile de verificare și monitorizare a modului în care se respectă prevederile legale în domeniul relaţiilor de muncă şi al securității și sănătății în muncă, precum și asupra modului în care angajatorii realizează în șantierele temporare și mobile, măsurile de securitate și sănătate dispuse de inspectorii de muncă”, a spus Gheorghe Chirvase, inspector șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Vaslui.

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: