Home » Local » Stația de tratare Vaslui va aproviziona cu apă potabilă comunele din Zona Metropolitană

Stația de tratare Vaslui va aproviziona cu apă potabilă comunele din Zona Metropolitană

Zona Metrololitană va fi conectată la sistemul de apă și canal deservit de stațiile de tratare și epurare existente în municipiul Vaslui. Practic, aceasta este strategia de implementare a proiectului de apă și canal finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020, care prevede în studiul de fezabilitate ca sistemele de alimentare cu apă din orașe să fie extinse către comunitățile din mediul rural. Prin această centralizare, nu va exista în fiecare comună un sistem propriu de alimentare cu apă, lucru care va conduce la o mai bună gestionare a serviciului public. Din proiectul european fac parte 47 de UAT-uri, valoarea totală a investiției fiind de 274.380.918 euro.

Spre exemplu, din sursa Vaslui vor fi alimentate cu apă mai multe UAT-uri: Muntenii de Jos, Lipovăț, Muntenii de Sus, Tanacu, Văleni, Ferești, Ștefan cel Mare, Zăpodeni, Bălteni, Delești, Cozmești, Oșești, Ivănești și Pungești. Pentru fiecare localitate s-a făcut o analiza dacă poate fi grupată cu alte UAT-uri sau va avea un sistem de apă și canal propriu. Prin luarea în calcul a celor două opțiuni (sistem centralizat sau necentralizat) s-a urmărit cel mai ieftin mod de realizare a sistemului de apă și canal.

„Am refăcut analizele de apă din toate localitățile. În zonele unde apa este rea, nu este potabilă, am adus apă de calitate din orașe. Stația de tratare din municipiul Vaslui o vom folosi la capacitate maximă și se va da apă de calitate la toate comunele unde nu este apă potabilă. La fel vom proceda și cu sistemul de canalizare. Vom folosi toate stațiile de epurare existente, care au fost modernizate la standarde europene și au capacități de epurare. Nu vom face câte o stație de epurare în fiecare localitate”, a spus Răzvan Cătălin Floarea, reprezentantul firmei de consultanță Ramboll South East Europe SRL.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: