Home » National » Prețurile la transportul pe cablu din stațiunile montane se scumpește cu 20%

Prețurile la transportul pe cablu din stațiunile montane se scumpește cu 20%

Minivacanța de 1 decembrie și Sărbătorile de iarnă îi îndeamnă pe români să își facă planuri de vacanță la munte. Stațiunile de pe Valea Prahovei se pregătesc de sezonul de schi. Totuși, acest sezon rece le pregătește românilor nu doar surprizele plăcute. Creșterea prețurilor din zonele montane este un motiv de îngrijorare pentru românii care doresc să se relaxeze la Bușteni sau la Azuga. Drumul cu telecabina, care oricum avea un preț piperat, va deveni și mai costisitor, având în vedere că prețul va suferi o majorare de aproximativ 20%.

Turiștii se vor bucura și de pârtii noi, iar certificatul verde nu ar fi necesar la urcarea în telecabină. Totuși, în zonele montane, ca și în restul țării, sunt valabile restricțiile impuse în contextul pandemiei de COVID-19.

Administratorii pârtiilor de schi și ai instalațiilor de transport pe cablu justifică această creștere de preț prin majorarea prețurilor la utilități, cele din urmă fiind esențiale pentru funcționare telecabinelor, telescaunelor și teleschiurilor.

Suntem şi noi în expectativă să vedem ce se hotărăşte de la nivel central. Cozile care se formau anul trecut la gondolă au fost determinate şi de obligaţia noastră în calitate de transportatori de a reduce capacitatea de transport la jumătate. În loc să punem opt persoane în gondolă, noi am mers cu patru, maximum şase, dacă proveneau din acelaşi grup. Asta duce la cozi la îmbarcare pe care nu ştim cum le vom gestiona în absenţa unei strategii de ţară antipandemie anunţată din timp”, a precizat directorul general al Socității de Transport Urban Sinaia.

Ce prețuri vor avea biletele la transportul pe cablu din Sinaia

Pentru accesul pe pârtiile din Sinaia, un schipass ajunge la 160 de lei pentru adulți, în timpul săptămânii și 170 de lei în weekend.

În cazul copiilor cu vârste de până la 12 ani, tarifele vor avea reduceri, astfel prețurile vor varia între 137 – 147 de lei, respectiv 110 – 117 lei.

Se modifică tarifele. Sunt mai multe aspecte luate în calcul, creşterea salariilor de la 1 decembrie, facturile mai mari la energie electric. Încă nu am stabilit cu cât vom crește preturile pentru că noi depindem foarte mult de Consiliul Local de la Buşteni, dar se vor scumpi cu 5 lei, 7 lei, până în zece la sută oricum. Oricum tarifele noastre erau un pic mai jos pentru că nu oferim aceleaşi servicii ca alte pârtii”, a precizat administratorul domeniului schiabil de la Bușteni.

În prezent, valoarea unui schipass la Bușteni costă 155 de lei pentru adulți și 80 de lei pentru copii.

Cât au crescut prețurile de la Azuga

La telescaunul din Azuga prețurile vor crește substanțial, având în vedere că au crescut și sumele plătite pentru utilități. Astfel, turiștii ar putea plăti prețuri cu 20% mai mari pentru accesul la instalația de transport pe cablu.

Este vorba despre o instalaţie mult mai performantă, un telescaun de două locuri, motiv pentru care consumul de energie electrică este mai mare petru că funcţionează cu un motor de 135 de KW, sunt nişte cheltuieli în plus care trebuie acoperite. Scumpirile nu vor fi însă spectaculoase”, a spus administratorul domeniului schiabil din Azuga.

În ceea ce privește restricțiile, în stațiunile montane sunt în vigoare măsurile anti-COVID ce se aplică și la nivel național. Astfel că magazinele se vor închide cel mai târziu la ora 21:00, iar accesul în unitățile de cazare este permis doar în baza certificatului verde anti-COVID

About Axinte Radu Alexandru