Home » National » Agroecologia – o practică ce ar putea fi aplicată la scară largă în Republica Moldova

Agroecologia – o practică ce ar putea fi aplicată la scară largă în Republica Moldova

Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) lansează în Moldova o campanie de conștientizare a importanței sistemelor alimentare durabile. În cadrul acesteia, FAO organizează o Conferință internațională privind agroecologia și rolul ei în dezvoltarea agriculturii.

Agroecologia este soluția pentru sistemele alimentare mai durabile, care să funcționeze mai bine pentru oameni și pentru mediu. Aceasta este concluzia generală a Conferinței „Agroecologia: o oportunitate pentru agricultură și sisteme alimentare reziliente„, desfășurată cu ocazia Zilei Mondiale a Alimentației. Evenimentul este parte a Campaniei FAO de conștientizare a importanței sistemelor alimentare și a agroecologiei, în cadrul Dialogurilor Naționale privind sistemele alimentare și în contextul Summitului ONU privind Sistemele Alimentare.

„Utilizarea practicilor agroecologice demonstrează un efect pozitiv asupra mediului, biodiversității, veniturilor fermierilor, precum și asupra adaptării la schimbările climatice. Astfel, Conferința ține să aducă la cunoștința agricultorilor și a publicului larg, beneficiile agroecologiei în construirea unui sistem alimentar durabil prin intermediul celor 10 elemente ale agroecologiei lansate de FAO”, a declarat, în cuvântul său de salut, Reprezentantul adjunct al FAO în Moldova, Tudor Robu.

„Agroecologia este garanția pentru o agricultură eficientă, care asigură fermierilor din zonele rurale o roadă stabilă și o situație economică mai bună. Prin aceste practici, vom fi mai protectivi cu mediul înconjurător, dar și mai raționali în utilizarea resurselor naturale. De aceea, vom depune tot efortul ca să creăm cadrul necesar de politici și strategii, astfel, ca agricultura ecologică să poată fi practicată la scară largă ca să avem sisteme alimentare mai bune”, a subliniat în discursul său Sergiu Gherciu, Secretar de Stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA).

Sistemele alimentare includ mai multe etape ca: procesarea, manipularea, distribuția, consumul și evacuarea deșeurilor, fiecare având un impact asupra mediului și a oamenilor, deseori negativ, provocând deficit de apă, poluarea aerului, diete nehrănitoare și sărăcie în mediul rural. Datorită agroecologiei, sistemele alimentare pot fi schimbate spre bine, garantând securitatea alimentară la nivel național, prin creșterea rezistenței la riscurile de mediu, precum și la creșterea veniturilor în sectorul agrar.

Prin aplicarea agoecologiei, în ultimii cinci ani, noi am reușit să regenerăm solul, să fim autonomi 90 la sută privind alimentația noastră și să cultivăm sute de varietăți de semințe. Totodată, am reușit să creăm o comunitate de peste 6000 de oameni cu care împărtășim cunoștințele noastre pentru produse mai hrănitoare și o viață de calitate„, a menționat, în timpul prezentării sale la conferință, Mariana Șeremet, președinta „Grădinei Moldovei”, asociație care se ocupă cu grădinăritului biologic prin diverse metode prietenoase față de mediu și consumator. 

Conceptul celor 10 elemente ale agroecologiei, în contextul sistemelor alimentare durabile, a fost lansat de FAO în aprilie 2018 și presupun: diversitate: producție diversificată; co-creare și schimb de cunoștințe despre biodiversitatea agricolă și obținerea inovației; construirea sinergiilor susținând producția și multiplele servicii ecosistemice; eficiență: utilizarea resurselor naturale inovativ și responsabil; reciclare: producție agricolă cu costuri economice și de mediu mai mici; reziliență: prin reducerea dependenței de resursele externe, agricultorii reușesc să evite anumite riscuri sau amenințări; valori umane și sociale: sunt protejate și îmbunătățite mijloacele de trai rurale, echitatea și bunăstarea socială; cultură și tradiții alimentare: diete sănătoase, diversificate și adecvate cultural; administrare responsabilă: promovarea mecanismelor de guvernare responsabile și eficiente la diferite scări – local, național, global; economie circulară și solidară: conectarea producătorilor și consumatorilor, oferirea soluțiilor inovatoare pentru un trăi mai bun.

În perioada 12 noiembrie – 31 decembrie, FAO Moldova derulează o Campanie de conștientizare a importanței sistemelor alimentare și a agroecologiei, în cadrul Dialogurilor Naționale privind sistemele alimentare și în contextul Summitului ONU privind Sistemele Alimentare.

About Axinte Radu Alexandru