Home » National » Există un scenariu catastrofal în care nici persoanele vaccinate nu vor mai lupta cu apariția unei tulpini a coronavirusului care să eludeze răspunsul imunitar

Există un scenariu catastrofal în care nici persoanele vaccinate nu vor mai lupta cu apariția unei tulpini a coronavirusului care să eludeze răspunsul imunitar

Specialiștii vin cu vești înfiorătoare. Există un scenariu „catastrofal”, dar posibil, în care nici cei vaccinați, nici cei care au făcut COVID nu ar mai fi protejați de o nouă îmbolnăvire: apariția unei tulpini a coronavirusului care să eludeze răspunsul imunitar. O astfel de perspectivă este cu atât mai probabilă cu cât virusul continuă să se răspândească accelerat în Europa, iar unele țări, printre care România, au rate mici de vaccinare, fiind potențiale „bazine” de generare a noilor variante.

„Evident că vom fi la fel de vulnerabili în fața infecției cu SARS-CoV-2 în perioada următoare. Dacă ne uităm că la nivelul regiunii europene sunt cele mai multe cazuri noi diagnosticate, suntem practic epicentrul pandemiei, iar OMS estimează că până la sfârşitul lui februarie, în situaţia actuală, în evoluţia actuală, am putea să avem alte 500.000 de decese, deci practic o prognoză extrem de pesimistă pentru regiunea europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cred că toate aceste lucruri trebuie să ne dea de gândit, pentru că vorbim de vieţi omeneşti, vieți omenești pe care le putem preveni”, a subliniat Valeriu Gheorghiță.

România, Bulgaria și celelalte țări cu rate mici de vaccinare în Europa pot la un moment dat să reprezinte „potențialul bazin de generare a noilor cazuri, dar și a noilor variante virale, pentru că, să nu uităm, de fapt acesta este un alt lucru extrem de important, și anume că pe măsură ce vom avea în continuare un număr foarte important de cazuri la nivel global, vom avea acest risc de generare a noilor variante virale”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

„Pericolul în momentul de față nu este să avem o variantă virală mai transmisibilă decât este deja varianta Delta, ci o variantă virală care ocolește răspunsul imun, care eludează parțial sau în totalitate răspunsul imun. Or, acest lucru ar fi catastrofal. 

La acest moment, rata de contagiozitate pe care o are varianta Delta este suficient de crescută, similară cu ceea ce regăsim în bolile copilăriei – vărsat de vânt sau în alte boli înalt transmisibile – deci este puțin probabil să se ducă mai sus de atât, deși nu este exclus nici acest lucru, dar îngrijorarea noastră este cea legată de apariția unor variante virale care să ocolească răspunsul imun, care să nu mai fie sensibile la răspunsul imun”, a insistat Gheorghiță.

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: