Home » Agricultura » Sprijin financiar pentru apicultori! Valoarea ajutorului este 23,7 lei/familia de albine

Sprijin financiar pentru apicultori! Valoarea ajutorului este 23,7 lei/familia de albine

În perioada 19 – 26 noiembrie 2021, apicultorii vasluieni pot depune la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură cereri de acordare a ajutorului de minimis pentru compensarea efectelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie – mai 2021 asupra sectorului apicol. Beneficiarii schemei de ajutor de minimis sunt apicultorii – persoane fizice, apicultorii – persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, precum și apicultorii – persoane juridice.

Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii de eligibilitate:
să aibă familii de albine înscrise în baza de date națională apicolă la data 1 martie 2021; să aibă stupine înregistrate/autorizate la direcția sanitar-veterinară şi pentru siguranța alimentelor; să fie înregistrați în registrul unic de identificare și să dețină cod unic de înregistrare atribuit de către APIA. Cuantumul ajutorului este în valoare de 23,7 lei/familia de albine.Termen de plată a ajutorului de minimis este data de 31 decembrie 2021.

În ultimii ani, numărul de apicultori din județul Vaslui s-a diminuat. În prezent, în județ mai activează circa 6.000 de apicultori, care au în jur de 60.000 de familii de albine.

„Au rămas apicultori cei meticuloși și stoici, pentru că rezultatele vin în urma unei activități deosebite. În această perioadă cu temperaturi caniculare, nu este ușor să lucrezi ore întregi cu masca pe figură și cu afumătorul în mână. Apicultorii lucrează de dimineața și până seara și este o activitate care ar trebui apreciată ne noi cei care observăm fenomenul acesta, dar și de consumatori. Apicultorul depune multă muncă pentru a produce un kilogram de miere”, a spus Vasile Puf, președintele Asociației Crescătorilor de Albine Vaslui.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: