Home » National » Studiu Comparativ InfoCons: Până la 13 E-uri în pateul de post

Studiu Comparativ InfoCons: Până la 13 E-uri în pateul de post

InfoCons a realizat un studiu pe baza etichetelor produselor tip pastă vegetală ce se regăsesc pe piața din România. În total au fost analizate 39 de produse, de la diverși producători si distribuitori. Află AICI care este lista producătorilor și distribuitorilor ale căror produse de tip pate au fost studiate.

Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat :

Din punct de vedere al procentajului de legume din compoziția pateului de post (pastă vegetală):

  • Broccoli 33% din compoziție
  • Boabe de soia 32 % din compoziție
  • Boabe de soia 32 % și ciuperci 3.1% din compoziție
  • Boabe de soia 32 % și masline 2.1% din compoziție
  • Semințe de floarea soarelui 10% din compoziție
  • Masline într-o proporție cuprinsă între 7 și 9% din compoziție
  • Ciuperci într-o proporție cuprinsă între 5 și 8% din compoziție
  • Ardei într-o proporție cuprinsă între 2 și 7% din compoziție
  • Semințe de in 2.5% din compoziție
  • Ceapă verde 2% din compoziție

Numericul de aditivi alimentari variaza intre 0 – 13. Află AICI cât % din produse au în compoziție cele mai multe E-uri.

Din punct de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regasiți frecvent în pateul de post (pastă vegetală). Află AICI care sunt cei mai des întâlniți aditivi din pateul de post.

Toate produsele studiate au avut pe etichetă informațiile nutriționale.

Valoarea energetică este cuprinsa între 184 kcal și 319 kcal.
Cantitatea de grăsimi variază între 16g și 28.9g.
Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 1.7g și 3.3g.
Se poate observa că produsele cele mai bogate în glucide sunt și cele mai sărace în fibre. De asemenea, unele produse prezintă cantități de zaharuri de până la 4.9g. Cantitatea de glucide se situează între 3.08g si 9.9g.
46.15% din produsele analizate nu conțin fibre.
92.31% din produse au mai puțin de 5 grame de proteine/100g. Cantitatea de proteină se situează între 1.8g și 12g pentru produsele studiate.
94.87% din produse au avut cel puțin 1g de sare în compoziție. Cantitatea de sare din produsele studiate s-a situat între 0.51g și 1.95g.
Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.

„Încercăm să mâncăm mai ușor și alegem de cele mai multe ori un pate vegetal cu o felie de pâine, poate puțină margarină și, de ce nu?, o salată de roșii. Dar ne-am gândit să citim eticheta pateului vegetal? De foarte multe ori, din păcate, găsim pateuri vegetale ce conțin foarte multe E-uri, aditivi, coloranți, iar dacă discutăm despre produsele care conțin soia, să ne informăm și să fim atenți dacă soia nu provine dintr-o cultură modificată genetic. Am citit noi etichetele pentru tine, am făcut o radiografie și, înainte de a cumpăra, măcar citiți studiul pentru produsele tip pate vegetal, descărcați aplicația gratuită InfoCons, scanați codul de bare și alegeți în cunoștință de cauză dacă vreți un pate vegetal sau o salată la conservă cu cât mai puține E-uri, aditivi, coloranți, conservanți, sare și zahăr.”, a declarat Sorin Mierlea – Președinte InfoCons. 

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: