Home » National » Conform unui studiu, 48% dintre oameni mănâncă ori prea mult ori prea puţin

Conform unui studiu, 48% dintre oameni mănâncă ori prea mult ori prea puţin

Specialiștii nu vin cu vești bune! Aproape jumătate din populaţia globală suferă de o formă de malnutriţie, precum obezitatea și subnutriția, cu urmări nefaste pentru sănătate, cât și pentru planetă, avertizează Global nutrition report (GNR).

Acest raport anual, ale cărui date provin de la organizaţii ca ONU, FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură), OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) şi Fondul ONU pentru copii UNICEF, prezintă o situație alarmantă: astăzi, 48% dintre oameni mănâncă ori prea mult, ori prea puţin.

Raportul estimează că aproape 150 de milioane de copii sub cinci ani suferă de întârzieri de creştere, peste 45 de milioane sunt emaciaţi şi alţi aproape 40 de milioane sunt supraponderali.

„Decesele evitabile survenite ca urmare unei alimentaţii inadecvate au crescut cu 15% din 2010,  reprezentând astăzi un sfert din totalul înregistrat în rândul adulţilor”, a declarat pentru AFP preşedinta grupului de experţi independenţi ai GNR, Renata Micha.

„Rezultatele pe plan mondial arată că alimentaţia noastră nu s-a îmbunătăţit pe parcursul ultimilor zece ani şi constituie în acest moment o ameninţare majoră pentru sănătatea oamenilor şi pentru planetă”, a adăugat ea.

Pe de altă parte, pandemia Covid-19 a împins încă 155 de milioane de oameni în sărăcie extremă și a perturbat sistemele alimentare și lanțurile de aprovizionare.

About Axinte Radu Alexandru