Home » National » Începe a patra ediţie a Festivalului Filmului Palestinian

Începe a patra ediţie a Festivalului Filmului Palestinian

A patra ediţie a Festivalului Filmului Palestinian (FFP) din România începe joi la Cinema Muzeul Ţăranului din Bucureşti, cu proiecţia filmului selectat la Festivalul de la Veneţia „200 de metri” (2020), în regia lui Ameen Nayfeh.

Timp de patru zile, publicul va putea să vadă nouă producţii palestiniene, împărţite în şapte proiecţii, şi să cunoască o parte dintre cineaşti prin intermediul unor interviuri online.

Festivalul se va închide duminică seara, cu proiecţia filmului „Străinul” (2021), de Ameer Fakher Eldin, care a avut de asemenea premiera mondială la Festivalul de la Veneţia şi a fost desemnat propunerea Palestinei la Premiile Oscar.

„200 de metri” are în centru un tată palestinian care este prins de cealaltă parte a zidului de separare dintre Israel şi Cisiordania şi încearcă să ajungă la fiul său aflat în spital.

„Străinul urmăreşte un doctor fără licenţă şi aflat în criză existenţială din Înălţimile Golan ocupate, a cărui viaţă se schimbă atunci când întâlneşte accidental un soldat rănit în războiul din Siria.

În afara celor două filme de ficţiune, programul mai cuprinde patru documentare de lungmetraj şi trei documentare de scurtmetraj, toate selectate la cele mai importante festivaluri de profil.

„Aşa cum vreau” (2021), realizat de regizoarea palestiniană Samaher Alqadi, urmăreşte protestele din 2013 ale unor femei din Egipt, exasperate din cauza agresiunile sexuale care au avut loc în Piaţa Tahrir în timpul manifestaţiilor organizate pentru a marca doi ani de la Revoluţia de la Cairo. Documentarul a avut premiera mondială în secţiunea Encounters a ediţiei din acest an a Festivalului de la Berlin.

„Despre pământ şi pâine” (2019), de Ehab Tarabieh, este un documentar de montaj răscolitor, realizat din zeci de înregistrări făcute de palestinieni cu intimidările şi umilirea cu care se confruntă în fiecare zi în Teritoriile Ocupate.

În emoţionantul „Încă o săritură” (2019), regizorul italian Manu Gerosa redă suferinţa şi frustrarea tinerilor palestinieni din Fâşia Gaza din perspectiva unei echipe de parkour.

În tulburătorul „Ambulanţă” (2016), tânărul regizor Mohamed Jabaly a urmărit un echipaj de pe o ambulanţă din Gaza în intervenţiile de salvare din timpul bombardamentelor din 2014.

Tema exilaţilor şi refugiaţilor este discutată în trei documentare de scurtmetraj:  „Gaza mea online” (2020), al aceluiaşi Mohamed Jabaly, „Falafala” (2019) şi „Fiul străzii” (2020), ambele de Mohammed Almughanni, un alt reprezentant al unei noi generaţii de cineaşti palestinieni.

 

„Festivalul Filmului Palestinian este un manifest cultural prin excelență și, de fiecare dată, prin fiecare ediție, aduce în atenția publicului cele mai noi și apreciate producții cinematografice palestiniene. De fiecare dată dorim să creăm o punte între publicul cinefil din România și punctele cheie reprezentative din cinematografia palestiniană actuală. Iar dincolo de arta cinematografică, FFP este o inițiativă firească ce aduce un pic de lumină și obiectivitate în ceea ce privește temele socio-culturale contemporane, căci, pe lângă publicul cinefil, ne adresăm și publicului interesat de o realitate socio-culturală extrem de puțin cunoscută în România. Și credem că filmul ne poate apropia și ne poate ajuta să ne cunoaștem mai bine.”, a declarat Ionuț Trandafirescu, directorul Festivalului Filmului Palestinian din România.

 

Biletele şi abonamentele sunt disponibile pe platforma Eventbook, dar pot fi achiziţionate şi de la Cinema Muzeului Ţăranului. În intervalul 2-5 decembrie, o mare parte din selecţie va fi disponibilă şi online, pe Eventbook.

Mai multe informaţii pot fi găsite pe pagina de Facebook a festivalului şi pe site-ul palestinianfilmfestival.org.

FFP își propune să ofere publicului din România șansa să vadă în premieră cele mai apreciate filme palestiniene recente și să îi cunoască pe cei mai importanți cineaști palestinieni.

Centrul Cultural Palestian Mahmoud Darwish este o organizație non-guvernamentală, neafiliată politic, care promovează cultura și valorile străvechi palestiniene în spațiul public românesc și își propune să crească interesul publicului din România pentru moștenirea culturală palestiniană prin organizarea mai multor evenimente și activități.

 

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: