Home » Agricultura » Prețurile produselor agricole pentru arenda din 2022. Un kilogram de grâu este evaluat la 0,70 lei

Prețurile produselor agricole pentru arenda din 2022. Un kilogram de grâu este evaluat la 0,70 lei

Consiliul Județean (CJ) Vaslui va stabili prețurile medii ale produselor agricole exprimate în natură în contractul de arendă pentru anul fiscal 2022. Potrivit legislației în vigoare, în cazul în care arenda se exprimă în natură, evaluarea în lei se va face pe baza preţurilor medii vehiculate pe piață ale produselor agricole.

Hotărârea CJ Vaslui are la bază  propunerile Direcției pentru Agricultură Județeană Vaslui, care a propus ca prețurile produselor agricole care constituie baza calculării valorii arendei stabilite în natură, să fie următoarele: grâu = 0,70 lei/kg; orz = 0,65 lei/kg; orzoaica = 0,70 lei/kg; porumb = 0,75 lei/kg; sorg = 0,80 lei/kg; floarea-soarelui = 1,70 lei/kg; rapiță = 1,70 lei/kg; soia = 2,00 lei/kg; struguri = 1,50 lei/kg; masă verde de pe pajiști = 0,06 lei/kg.

Sectorul agricol din județul Vaslui se confruntă cu o lipsă acută a forței de muncă. Cu toate că, în ultimii ani, fermierii au făcut achiziții importante de tehnică agricolă modernă, este foarte dificil pentru a găsi persoanele care să lucreze pe aceste utilaje de ultima generație.

Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, sectorul agricol din județul Vaslui a cunoscut o dezvoltare fără precedent. În fiecare an, fermierii locali au făcut investiții masive în utilaje agricole, astfel încât sectorul agricol este din acest punct de vedere la nivelul altor țări europene.

Potivit informațiilor primite din teritoriu, s-au făcut achiziții de tehnică modernă în agricultură cum ar fi combine, semănători, tractoare, utilaje pentru administrarea îngrășămintelor chimice și alte mașini necesare procesului de producție.

(Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: