Home » Local » Activități desfășurate de polițiștii vasluieni în cadrul campaniei „Siguranța în școli”

Activități desfășurate de polițiștii vasluieni în cadrul campaniei „Siguranța în școli”

„SIGURANȚĂ ÎN ȘCOLI” este o campanie inițiată de Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui în parteneriat cu Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Vaslui, Inspectoratul Şcolar Judeţean Vaslui, Centrul Regional Iași al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, Centrul de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Vaslui, ce se va derula în perioada septembrie 2021 – februarie 2022, având ca scop creșterea nivelului de siguranță a elevilor din unitățile de învățământ de la nivelul județului Vaslui.

Zilele trecute, polițiștii Biroului Siguranță Școlară Vaslui, în cadrul Campaniei “Siguranța în școli” au desfăsurat activități preventive – educative privind violența în școală, bullying-ul și, totodată, conștientizarea în rândul elevilor, a consecințelor negative pe care îl are traficul de persoane și în special traficul de minori. În cadrul acestei campanii, s-au desfășurat activități în municipiul Vaslui la Liceul „Mihail Kogalniceanu”, în municipiul Huși la Școala Gimnazială „Ion Creangă” Huși și Școala Gimnazială „Anastasie Panu” Huși și în mediul rural, în comunele  Băcești și Zorleni, participând un număr de aproximativ 262 de elevi.

În cadrul acestor activități au fost realizate o serie de activități în comun cu Centrul Școlar De Educație Incluzivă Negrești și Direcția de Asistență Socială Negrești, marcând astfel Ziua Internațională de prevenire a abuzului asupra copilului și Ziua Internațională a drepturilor copilului, activități la care au participat un număr de 17 elevi.

 

Prin aceste activități cu rol preventiv  fost conștientizați copiii cu privire la drepturile și esponsabilitățile pe care le au în acord cu convenția ONU cu privire la drepturile copilului, precum și dezvoltarea abilităților practice care să îi ajute să facă față situațiilor de risc și să apeleze cu încredere la instituțiile care apără  drepturile copilului, în cazul în care acestea le sunt încălcate.

 

Elevilor le-au fost transmise și o serie de recomandări:

  • Discută cu profesorii sau părinții și solicită ajutorul acestora de fiecare dată când ești amenințat ori șicanat de către colegi .

 

  • Dacă ești martor la o ceartă sau încăierare, anunță imediat personalul de pază și / sau cadre didactice .

 

  • Nu reacționa violent dacă intri într-o dispută cu alt elev. Fii înțelept și renunță primul! Un conflict poate avea urmări neplăcute.

 

  • Evită să ai de-a face cu membrii unor „găști” sau din cadrul grupurilor cunoscute pentru manifestări violente din școală sau din zona în care locuiești.
  • Nu da persoanelor necunoscute, întâlnite pe internet, informații despre tine sau familia ta (nume, adresă, numele școlii, locul de muncă al părinților, numărul de telefon, când ești singur acasă, etc.).

 

 

 

About Axinte Radu Alexandru