Home » National » Salariul medicilor și al asistentelor va scădea

Salariul medicilor și al asistentelor va scădea

Veste alarmantă pentru cadrele din sistemul medical! Noul Guvern vrea să elimine uniformizarea salariilor în Sănătate, scăzând, astfel, veniturile, în funcție de competența și activitatea fiecărui salariat din sistem. Totodată, spitalele care nu au medici capabili să rezolve cazurile pacienților internați vor fi transformate în centre de asistență medicală ambulatorie de specialitate.

Astfel, medicii și asistentele vor fi plătiți în funcție de competența, complexitatea și volumul activității pe care o desfășoară fiecare. În prezent, veniturile nete ale medicilor variază între 12.000 de lei și 17.000 de lei, la care se adaugă sporurile pentru Covid de 85%. Salariile asistentelor ajung și ele, fără sporurile Covid, la circa 6.000 de lei. Încă de la majorarea salariilor, corpul medical și-a exprimat dezacordul față de această uniformizare a salariilor, care, practic, permitea unui medic dintr-un spital mic, fără cazuri dificile, să câștige la fel de mult ca unul din marile spitale din Capitală sau din centrele universitare din țară, cu competențe net superioare.

 

Totodată, sub pretextul pandemiei, foarte mulți medici au renunțat să mai efectueze intervenții chirugicale sau să interneze pacienți, având în vedere că salarizarea era aceeași și în cazul în care nu aveau activitate.

În noul program de guvernare este prevăzută remunerarea medicilor și asistenților în funcție de competență și activitatea realizată, precum și flexibilizarea modului de normare a activităților medicale în funcție de nevoi, ceea ce ar putea însemna și o reducere a personalului medical din spitale.

 

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: