Home » National » Vaccinurile anti-Covid au salvat viața a aproape jumătate de milion de persoane cu vârste de peste 60 de ani

Vaccinurile anti-Covid au salvat viața a aproape jumătate de milion de persoane cu vârste de peste 60 de ani

OMS estimează că vaccinurile anti-Covid au salvat viața a aproape jumătate de milion de persoane cu vârste de peste 60 de ani, de la începutul campaniilor de imunizare pe continent.

Autorii studiului au estimat numărul de decese în rândul adulților cu vârsta de 60 de ani din 33 de țări din Regiunea Europeană care s-ar fi produs fără vaccinuri, pornind de la numărul efectiv de decese raportat săptămânal. Apoi au calculat numărul de vieți salvate în urma vaccinării anti-Covid ca diferență din aceste estimări și numărul raportat de decese din decembrie 2020 până în noiembrie 2021. Rezultatul a fost de 469.186.

ECDC amintește că din decembrie 2019, peste 1,5 milioane de europeni au murit în urma infectării cu Covid, 90% dintre ei având vârste de peste 60 de ani. Hans Kluge, șeful OMS Europa, a concluzionat: „Chiar dacă pandemia a provocat un număr devastator de decese în regiune, putem spune, categoric, că prin acest instrument de care dispunem, am salvat multe, multe vieți”.

Studiul a fost desfășurată de Biroul Regional pentru Europa al OMS, în colaborare cu Centrul European pentru Combaterea Bolilor (ECDC) și a fost publicat în jurnalul medical Eurosurveillance.

About Axinte Radu Alexandru