Home » Local » ACȚIUNI DESFĂȘURATE DE CĂTRE POLIȚIȘTII RUTIERI VASLUIENI PENTRU SIGURANȚA TRAFICULUI RUTIER

ACȚIUNI DESFĂȘURATE DE CĂTRE POLIȚIȘTII RUTIERI VASLUIENI PENTRU SIGURANȚA TRAFICULUI RUTIER

În perioada 27-28 noiembrie 2021, polițiștii din cadrul structurilor de poliție rutieră și ordine publică ale Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, au acționat preventiv-reactiv, pe drumurile publice din județul Vaslui, în special pe cele cu un risc rutier ridicat, pentru depistarea conducătorilor de vehicule care circulă sub influența băuturilor alcoolice, care încalcă prevederile legale privind limitele de viteză, pentru sancționarea tuturor participanților la trafic care nu poartă centura de siguranță precum și pentru verificarea existenței dispozitivelor speciale de retenție (omologate) destinate transportului de copii.

De asemenea, acțiunile au vizat reducerea riscului rutier și impunerea unui climat de siguranță și disciplină în rândul tuturor participanților la trafic, prin sancționarea conducătorilor auto, a bicicliștilor, pietonilor și căruțașilor care nu respectă normele rutiere.

 

În cadrul activităților derulate, la care au participat 46 de polițiști, au fost verificate aproximativ 685 de vehicule și au fost testați alcoolscopic un număr de 610 de conducători de vehicule.

În urma neregulilor constatate, polițiștii au aplicat 342 de sancțiuni contravenționale, pentru încălcări ale O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice și legislației conexe, în valoare de peste 115. 500 de lei. De asemenea, au fost reținute 42 de permise de conducere și a fost retrase 11 certificate de înmatriculare.

Cauzele care au condus la reținerea permiselor de conducere au fost următoarele: depășirea limitei legale de viteză cu peste 50km/h (19), conducerea sub influența alcoolului (10) și alte abateri (13).

Cu ocazia derulării acțiunii, s-a constatat și săvârșirea a 4 infracțiuni la regimul rutier, respectiv conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe” și ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere”(3).

            

Exemplificăm :

 

În data de 27 noiembrie 2021, ora 17:10, polițiști din cadrul Biroului Rutier Vaslui aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe drumul județean DJ 241C, în localitatea Doagele, comuna Dragomirești, județul Vaslui, au oprit în trafic, pentru control, un autoturism înmatriculat în județul Vaslui, condus de către un tânăr de 17 ani, din aceeași localitate. Procedând la efectuarea de verificări, polițiștii au constatat că acesta nu are eliberat permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

Cercetările sunt continuate de către polițiști, în vederea stabilirii și probării întregii activități infracționale, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de”conducerea unui vehicul fără permis de conducere” și încredințarea unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care știe că nu posedă permis de conducere, precum și pentru stabilirea împrejurărilor în care autoturismul i-a fost încredințat spre a fi condus.

 

**

 

În data de 27 noiembrie 2021, ora 23:30, polițiști din cadrul Poliției Municipiului Huși aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe drumul județean DJ 284, în localitatea Epureni, comuna Duda-Epureni, județul Vaslui, au oprit în trafic, pentru control, un autoturism înmatriculat în județul Vaslui, condus de către un tânăr de 22 de ani, din municipiul Huși, județul Vaslui.

Întrucât acesta emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0.22 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Procedând la efectuarea de verificări, polițiștii au constatat că acesta nu are eliberat permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

Cercetările sunt continuate de către polițiști hușeni, în vederea stabilirii și probării întregii activități infracționale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de”conducerea unui vehicul fără permis de conducere”.

 

***

În data de 28 noiembrie 2021, ora 17:20, polițiști rutieri din cadrul Poliției Orașului Negrești aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe drumul comunal DC 4, în localitatea Draxeni, comuna Rebricea, județul Vaslui, au oprit în trafic, pentru control, un autovehicul înmatriculat în județul Ilfov, condus de către un bărbat de 41 de ani, din aceeași localitate.

Întrucât acesta emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0.94 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, bărbatul a fost condus la Serviciul Județean de Medicină Legală Vaslui în vederea recoltării de probe biologice, pentru stabilirea alcoolemiei.

Cercetările sunt continuate de către polițiști, în vederea stabilirii și probării întregii activități infracționale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau  altor substanțe”.

 

 

Polițiștii vasluieni atrag atenţia asupra importanţei respectării regulilor de circulaţie şi, în special, asupra celor referitoare la conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice :

 

Nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat băuturi alcoolice!

 

Consumul de alcool scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici şi auditivi. De asemenea, alcoolul scade concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor.

 

Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani sau amendă, aceasta fiind pedeapsa prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. Totodată, pe timpul cercetării, permisul este reţinut, fără drept de circulaţie.

 

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: