Home » Local » Bătrânii Vasluiului sunt atât de săraci, încât nu mai pot nici să se împrumute

Bătrânii Vasluiului sunt atât de săraci, încât nu mai pot nici să se împrumute

de Dănuț CIOBANU 

Pandemia de coronavirus și sărăcia lasă pensionarii vasluieni și fără posibilitatea de a se împrumuta. Pensionarii care sunt dispuși să gireze astfel de credite au pensii de numai 800 de lei, iar cu o astfel de sumă nu poate fi girat un împrumut. Din cauza COVID-19 foarte mulți bătrâni au decedat, iar recuperarea banilor de la giranți este o acțiune extrem de dificilă. Practic, pentru fiecare credit acordat se pune întrebarea dacă suma poate fi recuperată, astfel încât să nu se ajungă la executarea silită.

Mulți bătrâni vin la Casa Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Vaslui, dar de multe ori se întorc din dum pentru că nu găsesc giranți pentru creditele pe care vor să le ia. Majoritatea pensionarilor au pensia minimă de 800 de lei și cu o astfel de pensie nu poate fi girat un anumit credit. Mai sunt situații în care salariații sunt giranți, dar chiar și așa bătrânii se gândesc de mai multe ori înainte să se împrumute.

„Bătrânilor le este frică că nu vor avea de unde să dea banii înapoi, mai ales în aceste condiții care sunt cu boli și cu tot ceea ce se întâmplă. De ce să nu recunoaștem că marea majoritatea a bătrânilor, mulți au plecat că boala i-a cernut. Numai anul acesta am avut 127 de decese, care nu-i puțin lucru, au fost și mai în vârstă și mai tineri chiar. Te doare pe undeva de ce se întâmplă, dar asta e viața. Noi împrumutăm și anul acesta s-au înscris la CARP Vaslui 296 de persoane, majoritatea venind din familii care  și-au pierdut părinții”, a spus Valentina Lupu, președintele CARP Vaslui.

Astfel, s-a ajuns în situația în care instituția are fonduri pentru a împrumuuta bătrânii, dar sunt foarte mari rezerve în ceea ce privește capacitatea beneficiarilor de a returna creditele. Tocmai de aceea pentru fiecare împrumut se fac diligențele necesare pentru a vedea dacă există capacitatea financiară de a plăti împrumutul.

„E greu să fii la o casă de ajutor reciproc, mai ales în Vaslui unde lumea e foarte săracă. Noi căutăm ca pensionarii să nu ajungă să fie executați silit. Mulți dintre ei sunt la o vârstă, se girează între ei și auzi că nu mai este. Am avut situații în care au venit aparținătorii și au plătit, dar au fost discuții uneori chiar deosebit de grele, pentru că sunt cazuri în care nu știu părinții ce fac copiii și nu știu copiii ce fac părinții. Uneori suntem marcați de situația lor, pentru că avem copii la rândul nostru și îi ajutăm în continuare. Dar atunci când părinții nu au sprijinul și acordul sufletesc al copiilor și copiii al părinților devine foarte greu de înțeles”, a mai spus Valentina Lupu.

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut