Home » Administratie » Încălzire centralizată nu mai există! Consilierii locali au cerut creșterea tarifului pentru gigacalorie

Încălzire centralizată nu mai există! Consilierii locali au cerut creșterea tarifului pentru gigacalorie

Stabilirea prețului de 250 lei/gigacalorie pentru anotimpul rece 2021 2022 a provocat nemulțumire în rândul consilierilor din Consiliul Local (CL) Vaslui. Valentin Dragomir, consilier PNL, a cerut ca prețul facturat către populație să fie de 300 lei/gigacalorie. Consilierul a precizat că își exprimă un punct de vedere strict personal, susținând că furnizarea de agent termic pentru câteva blocuri nu este o încălzire centralizată. Acesta a făcut comparație cu perioada în care funcționa Termica Vaslui și când la sistemul centralizat erau branșate 2.000 de apartamente.

„Dacă e centrală de bloc pusă de primărie e încălzire centralizată. Dacă la un bloc își cumpără cetățenii o centrală este o încălzire centralizată? Dacă primăria pune la două blocuri centrală, mai și subvenționează? Dacă cetățenii pun centrală nu au subvenție. ANRE a fixat ca prețul facturat la populație să crească cu 25%, adică la 300 lei/gigacaloria”, a spus Valentin Dragomir.

Amendamentul consilierului liberal a fost respins la vot, fiind votat proiectul de hotărâre potrivit căruia vasluienii care au locuințele conectate la sistemul centralizat vor plăti un preț de 250 lei/gigacalorie.

Diferența dintre prețul de facturare la populație și preţul de producţie, care este de 814,36 lei/gigacalorie cu TVA, va fi suportată de la bugetul local.  Acest tarif ar urma să fie aplicat prestaţiilor ce se vor efectua către populaţie începând cu luna noiembrie 2021.

SC Goscom Vaslui a preluat din iarna 2019-2020 furnizarea de agent termic în sistemul de încălzire centralizat. Schimbarea de furnizor a avut loc după ce SC Termprod Vaslui a rămas fără licență de furnizare a serviciului public către populație. În iarna trecută mai erau legate la sistemul centralizat de încălzire trei blocuri, din Zona Industrială, Crucea Gării și CET, care aveau în total 116 beneficiari.

(Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut