Home » Business » Constructorii atenționează! Anul viitor, lucrările de asfaltare a drumurilor vor fi un lux

Constructorii atenționează! Anul viitor, lucrările de asfaltare a drumurilor vor fi un lux

de Dănuț CIOBANU 

Anul 2022 se anunță extrem de dificil pentru firmele de construcții, care fac doar lucrări de asfaltare. Pe lângă majorarea rapidă a prețurilor la materialele de construcții, se mai adaugă și creșterea tarifelor la energia electrică. Oamenii de afaceri așteaptă un sistem eficient pentru a controla evoluția prețurilor, cuvântul de ordine pentru anul viitor fiind precauția. 

Explozia prețurilor la materialele de construcții a afectat sever firmele de profil din județul Vaslui. Chiar dacă oamenii de afaceri se așteptau de la începutul anului la o majorare a prețurilor, evoluția tarifelor începând cu luna martie a dat peste cap previziunile operatorilor economici. Spre exemplu, prețul la bitum, dar și la alte materiale s-a dublat, în paralel fiind contabilizată și o majorarea semnificativă a prețului la energia electrică.

Partea bună pentru firmele de construcții a fost decizia guvernanților de a reactualiza prețurile, însă antreprenorii susțin că trebuie găsit un alt sistem pentru a controla evoluția prețurilor. Nu este vorba de a interzice politica de prețuri a unor producători de materiale de construcții, dar trebuie evitată apariția unui monopol pe piața lineră.

„Evoluția prețurilor ne-a afectat fantastic de mult. Pentru anul 2022, pentru constructorii care fac numai lucrări de asfaltare dacă nu suntem atenționați, pentru că dânșii au statisticile din timp, să fim precauți și să caute o altă formulă de corecție a prețurilor în așa fel încât, dacă o societate care și așa este la limita minimă și mai urmează o creștere a prețurilor, va fi extraordinar de greu”, a spus Ioan Ciomaga, directorul Viacons Rutier.

Spre exemplu, fierul beton de la un preț de 2,70 lei/kilogram a crescut la 5 lei/kilogram, în timp ce metrul cub de cherestea a crescut de le 600 de lei la circa 1.400 de lei. Mai mult, dacă pe piața liberă un metru pătrat construit ajunge la circa 1.000 de euro, contractele licitate cu Ministerul Dezvoltării prevăd un preț de 500-600 de euro/metrul pătrat.

„Constructorii se mișcă lent. Am avut nenumărate discuții cu ei. Dar ținând cont de toate aceste lucruri cu care firmele se confruntă, de aici vine și lentoarea în execuția obiectivelor de investiții. Dacă se continuă în acest ritm, toți constructorii intră în faliment. Îmi este teamă că proiectele vor rămâne așa”, spunea Dănuț Iacob, primarul comunei Dragomirești.

Comuna Dragomirești are patru investiții în domeniul școlar finanțate prin PNDL 2. Cele patru proiecte vizează demolarea și construcția unei școli noi în satul Popești, reabilitarea școlii din satul Poiana Petrei, reabilitarea școlii din satul Doagele și reabilitarea școlii din satul Rădeni.

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: