Home » Agricultura » Ninsorile căzute în ultima perioada au ridicat moralul fermierilor vasluieni!

Ninsorile căzute în ultima perioada au ridicat moralul fermierilor vasluieni!

După ce în anul trecut județul Vaslui s-a confruntat cu o secetă severă, în prezent, este mare nevoie de apă în sol pentru o vegetație bună a plantelor. Din păcate, culturile semănate în toamna anului trecut au o dezvoltare proastă, iar perspectivele nu sunt dintre cele mai bune.

„Este foarte bine că ninge. Mă bucură că ninge, pentru că ninsoarea este bogăție pe viitor din punct de vedere agricol. Chiar dacă pe timpul iernii zăpada ne mai face mici probleme în ceea ce privește circulația, eu sunt chiar bucuros că ninge. Aș vrea să avem zăpadă ca pe vremuri, când mergeam pe deasupra gardurilor. Zăpada înseamnă bogăție din punct de vedere agricol”, a spus Sorin Scutelnicu, primarul comunei Gârceni.

Seceta severă din toamna anului trecut este pe cale să compromită noul an agricol. Astfel, dintr-o suprafață totală semănată cu grâu de 65.957 hectare, plantele au răsărit numai pe 16.688 hectare (25% din suprafața semănată). Potrivit datelor Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui, pe 16.895 hectare grâul a răsărit parțial sau este în curs de răsărire, în timp ce o suprafață de 32.374 hectare este nerăsărită (49% din suprafața totală semănată).

Dacă ne referim la anul precedent, situația este într-adevăr îngrijorătoare. În 2021 a fost semănată în total cu grâu 64.418 hectare, din care 48.745 hectare răsărite, 10.513 hectare parțial răsărite sau în curs de răsărire și doar pe 5.160 de hectare (0,8% din suprafața totală semănată) plantele nu au răsărit.

De altfel, vegetația bună a culturii de grâu a condus și la obținerea unor producții foarte bune. Producția medie realizată la grâu în județul Vaslui în 2021 a fost de 4.551 kilograme/hectar, dar au fost și sole de unde fermierii au recoltat 8.000 kilograme/hectar.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*